{prioritet:1}{datum: 04.06.2019}{org: BCBP}{mesto: Beograd}Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) organizuje panel diskusiju "Zašto reforma službi bezbednosti treba da bude neizostavan deo pregovora za članstvo u EU?", u utorak, 4. juna, u 10.00 u Medija centru (Terazije 3, Beograd).

 

Na skupu će se razgovarati o mehanizmima zarobljavanja službi bezbednosti, kako se one koriste za zarobljavanje drugih sektora i zašto taj problem zaslužuje veću pažnju u okviru evrointegracija.

 

Takođe će biti pokrenuta diskusija o sledećim pitanjima: Šta možemo da naučimo na primeru zloupotrebe službi bezbednosti u Makedoniji? Zašto je služba bezbednosti u Crnoj Gori izmakla reformi, iako je ova država postala članica NATO i napreduje u pregovorima za članstvo u EU? Da li bi izrada posebnih izveštaja (tzv. Pribe izveštaj) o stanju u sektorima najviše pogođenim politizacijom odgovarao i Crnoj Gori i Srbiji? Koje su posledice zanemarivanja reforme službi bezbednosti u procesu evrointegracija i zašto je neophodno uvrstiti je u oblasti o kojima se pregovara i na osnovu kojih EU ocenjuje napredak zemalja regiona.

 

Govoriće:

 

  • Magdalena Lembovska, Centar za evropske strategije – EUROTHINK, Severna Makedonija

 

  • Dina Bajramspahić, Institut alternativa, Crna Gora

 

  • Predrag Petrović, BCBP

 

Organizovanje diskusije podržao je Evropski fond za Balkan kroz projekat "Ko nadzire nadzirače: Ka odgovornim obaveštajnih službi na Zapadnom Balkanu", koji zajednički sprovode BCBP iz Srbije, EUROTHINK iz Severne Makedonije i Institut alternativa iz Crne Gore.