{prioritet:1}{datum: 26-27. 09.2019}{org: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći}{mesto: Beograd} Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći organizuje prvu regionalnu konferenciju "Državna pomoć i ekonomije Zapadnog Balkana" u četvrtak, 26. septembra, u 10.00 u Hotelu Metropol (Bulevar Kralja Aleksandra 69, Beograd).

 

Podršku dvodnevnoj konferenciji (26-27. septembar) pruža Komisija za kontrolu državne pomoći.

 

Na konferenciji će učestvovati predstavnici tela za kontrolu državne pomoći iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova.

 

Govoriće:

 

  • Arijana Podesta, predstavnica Evropske komisije - Generalnog direktorata za politiku konkurencije

 

  • Šarunas Keserauskas, predstedavajući Saveta za zaštitu konkurencije Litvanije

 

  • Fedon Nikolaides, profesor Univerziteta u Mastrihtu

 

  • Luka Rubini, profesor Univerziteta u Birmingemu

 

  • Gojko Stanivuković, državni sekretar, Ministarstvo finansija

 

  • Radmila Mihić, vođa projekta Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći

 

  • Vladimir Antonijević, predsednik Komisije za kontrolu državne pomoći

 

Sve aktivnosti u organizaciji regionalne konferencije projekat je zasnovao na Strategiji za Zapadni Balkan, kao i na Deklaraciji sa samita EU-Zapadni Balkan (17. maj 2018. u Sofiji) koja potvrđuje podršku evropskoj perspektivi za partnere sa Zapadnog Balkana i pozdravlja njihovu posvećenost evropskim vrednostima i načelima.

 

Organizovanjem prvog regionalnog skupa čija je tema državna pomoć i usklađivanje sa standardima EU, projekat je želeo da pruži doprinos uzajamnoj saradnji i razmeni iskustava koje mogu biti podsticaj daljem razvoju regiona.

 

Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći, koji u Srbiji finansira EU iz IPA fondova, započeo je u februaru 2019. i trajaće do februara 2021.