{prioritet:1}{datum: 30.10.2019}{org: EU i Savet Evrope}{mesto: Beograd} Savet Evrope i EU organizuju konferenciju "Predstavljanje programa Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku 2019-2022", u sredu, 30. oktobra, u 10.30 u Aeroklubu (Uzun Mirkova 4).

 

Na skupu će biti predstavljena druga faza zajedničkog programa EU i Saveta Evrope "Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku 2019-2022", čiji je ukupan budžet 41 milion evra.

 

"Horizontal Facility" je zajednička inicijativa EU i Saveta Evrope koja omogućava korisnicima da sprovedu reforme u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, kako bi se uskladili sa evropskim standardima i okvirima procesa proširenja EU.

 

Govoriće:

 

  • Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Srbije

 

  • Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji

 

  • Verena Tejlor, direktorka Generalnog direktorata Saveta Evrope za programe

 

Prva faza programa "Horizontal Facility" je sprovedena od 2016. do 2019. godine. Druga faza programa biće sprovedena od 2019. do 2022. godine, i oslanja se na rezultate postignute u prvoj fazi.

 

U drugoj fazi sprovođenja programa se takođe proširuju tematske oblasti koje su ključne za region zapadnog Balkana i Tursku, tako da program sada obuhvata i oblast slobode izražavanja i medija.

 

Taj trogodišnji program se sprovodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Turskoj, kao i na Kosovu.