Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Narodna banka Srbije (NBS) organizuju prezentaciju EBRD Izveštaja o tranziciji za 2019-2020. godinu, u četvrtak, 21. novembra, u 9:30 u NBS (Nemanjina 17).

Izveštaj o tranziciji je glavni godišnji izveštaj EBRD koji analizira napredak u sprovođenju strukturnih reformi i ekonomskom razvoju u 38 zemalja u kojima EBRD investira, uključujući i Srbiju.

Govoriće:

  • Žužana Hargitai, regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan

 

  • Peter Tabak, glavni regionalni ekonomista EBRD za Zapadni Balkan

 

  • Matia Romani, direktor EBRD za ekonomiju, politiku i upravljanje

 

  • Helena Švajger, visi ekonomista u EBRD


Ovogodišnji izveštaj, pod nazivom "Bolje upravljanje, bolje ekonomije", bavi se upravljanjem na nivou države, regiona i preduzeća, i pokazuje kako i zašto je upravljanje vazno za ekonomski rast, percipirani kvalitet života i životnu sredinu. Regioni u kojima je EBRD prisutan, uključujući Zapadni Balkan, ušli su u devedesete sa mnogo slabijim upravljanjem od onog u naprednim tržišnim ekonomijama. Iako su poboljšanja na nivou upravljanja koja su te države postigle tokom poslednje dve decenije bila veća od onih koja su viđena u drugim ekonomijama sa uporedivim nivoima dohotka, "jaz u upravljanju" u odnosu na napredne ekonomije i dalje je značajan. Izveštaj pokazuje da bi sužavanje ovog jaza značajno podstaklo rast na svim nivoima.