Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, Društvo za jugoistočnu Evropu i Institut Aspen organizuju trodnevnu međunarodnu onlajn konferenciju "Mladi, migracija i demografski izazov na Zapadnom Balkanu", od 28. do 30. oktobra.

Konferencija je deo zvaničnog programa nemačkog predsedavanja Evropskoj uniji.

Naučnici, stručnjaci i zvaničnici iz zemalja Zapadnog Balkana, članica EU i institucija EU analiziraće situaciju u regionu i razgovarati o dugoročnim strategijama i kratkoročnim merama, u cilju identifikacije zajedničkih strategija za zemlje porekla i zemlje destinacije.

Na otvaranju konferencije govoriće:

  • Hajko Mas, ministar spoljnih poslova Nemačke
  • Dubravka Šuica, potpredsednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju
  • Oliver Varheji, evropski komesar za susedstvo i proširenje
  • Mihael Rot, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova

Na prvom panelu o emigraciji, demografskim izazovima i mogućim rešenjima razgovaraće i šefovi diplomatija zemalja regiona, a zatim će svoje poglede na migraciju i odliv mozgova izneti šest mladih predstavnika zemalja Zapadnog Balkana.

Drugog i trećeg dana konferencije stručnjaci i predstavnici civilnog društva i međunarodnih organizacija diskutovaće o emigraciji iz zemalja Zapadnog Balkana i izazovima i mogućnostima koje ona nosi sa sobom.

Cilj konferencije je da se pruži bolji uvid u razloge zbog kojih ljudi odlaze i posledice koje emigracija ima na zemlje porekla, kao i da se daju preporuke za kreiranje politika.

Ta pitanja će biti razmotrena i s obzirom na krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Drugog dana konferencije biće prikazan i kratak film Branke Pavlović i Snežane Bogavac u kojem mladi iz regiona govore o svojim iskustvima, nadama i očekivanjima.

Foto: Evropska komisija