Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Fondacija Fridrih Ebert organizuju onlajn debatu "Zapadni Balkan i geopolitika EU u doba korone" u sredu, 18. novembra, u 11.00 na ZOOM platformi.

"Cilj ove rasprave je da pokuša da da odgovor da li možemo očekivati promene u geopolitičkim pravcima nekih zemalja Zapadnog Balkana zbog uloge koju su velike sile imale tokom pandemije Covid-19, nedavnog Vašingtonskog sporazuma, novog ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan i razvoja unutar regiona", saopštio je EPuS.

Panelisti:

  • Tonino Picula, poslanik Evropskog parlamenta, član Progresivne alijanse socijalista i demokrata
  • Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond)
  • Jelica Kurjak, diplomata i bivša ambasadorka Srbije u Ruskoj federaciji (2008-2012)
  • Dragan Bisenić, bivši ambašador Srbije u Egiptu (2011-2018)

U saopštenju se podseća da je Kina prva priskočila u pomoć zemljama Zapadnog Balkana po izbijanju pandemije, a da je EU nakon početnog šoka izašla sa značajnom finansijskom podrškom za rešavanje logističkih, medicinskih i u sledećoj fazi ekonomskih problema.

"Iako je EU generalno najvažniji donator Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana (3,688 milijardi evra u poslednje dve decenije), EU je prigovarano zbog inicijalno sporog odgovora na krizu u regionu. Kini, koja je među donatorima na 15. mestu po količini pomoći (9,5 miliona dolara) i Rusiji koja nije ni među prvih 15, upućivani su izrazi velike zahvalnosti", navodi se u saopštenju.