Centar za evropske politike (CEP) organizuje onlajn debatu "Konferencija o budućnosti Evrope: Zašto bi zemlje Balkana trebalo da budu pozvane?", u četvrtak, 19. novembra u 10.30.

Ako Evropska unija ozbiljno misli na evropsku perspektivu regiona, kako onda opravdava izuzeće političkih lidera i građana sa Balkana sa konferencije koja je potencijalno presudna za njihovu budućnost? Budući da je početkom 2000-ih Evropska konvencija u svoje aktivnosti uključila delegate vlada i nacionalnih parlamenata zemalja kandidata za pristupanje, zašto bi balkanski pretendenti bili izostavljeni, kada su pristupanju EU još bliži nego pretendenti tada? Kako bi političke elite i građani iz regiona mogli biti konkretnije uključeni u CoFoE? I kako bi se balkanske zemlje mogle organizovati na političkom i društvenom nivou da prate konferenciju, čak i ako EU na kraju za njih ne obezbedi bilo kakvu vrstu učešća?

Govoriće:

  • Enriko Leta, bivši premijer Italije, dekan Pariske škole za međunarodne poslove pri Pariskom institutu političkih nauka
  • Vladimir Bilčik, član Evropskog parlamenta
  • Tanja Miščević, zamenica generalne sekretarke Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Sarajevo
  • Milena Lazarević, programska direktorka i suosnivačica CEP
  • Korina Stratulat, viša politička analitičarka, EPC

Prijave na https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_7V6H86jQTr-xujGK_0aNpQ