Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert organizuju onlajn konferenciju EU - Zapadni Balkan Brdo samit - bez napretka ili korak napred?" u četvrtak, 14. oktobra, u 11.00.

Cilj debate je da doprinese boljem razumevanju uloge i glavnih interesa različitih aktera u procesu proširenja.

Panelisti:

  • Peter Grk, Generalni sekretar, Bledski strateški forum i nacionalni koordinator za Zapadni Balkan, Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije
  • Simonida Kačarska, Direktorka Instituta za evropsku politiku u Skoplju
  • Sneška Kvadvlih-Mihailović, Generalna sekretarka, EUROPA NOSTRA
  • Jelica Minić, Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji

EU - Zapadni Balkan Brdo samit, održan 6. oktobra 2021. godine u Sloveniji, privukao je veliku pažnju medija, eksperata i zainteresovane javnosti u regionu i širom Evrope. Bilo je poznato da priprema Deklaracije Samita nije bila nimalo laka. Poslednjih meseci bilo je dosta političkih dešavanja u regionu, koja nisu obećavala uspešan skup.

Za neke, nedvosmislena potvrda evropske perspektive za region i potvrđena posvećenost Evropske unije procesu proširenja, kako je navedeno u prvom pasusu Deklaracije, delovali su ohrabrujuće u odnosu na pesimistička predviđanja

S druge strane, bilo je kritika - posvećenost EU proširenju nije bila dovoljno eksplicitna, bez jasnih je smernica, redosleda i naznaka vremenskog okvira, uz to, sa ne tako jednostavnom procedurom u odlučivanju o postignutom napretku od početka do zatvaranja pristupnih pregovora.

Konferencija se može pratiti preko platforme Zoom, kao i putem YouTube i Facebook kanala.

Foto: EC - Audiovisual Service