Mreža Think for Europe (TEN) i Generalni direktorat Evropske unije za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) organizuju onlajn diskusiju "Proširenje EU na Zapadni Balkan u svetlu nove metodologije" u sredu, 24. novembra u 15.30 na platformi Zoom.

Kako Paket za proširenje 2021 podržava izgradnju snažnije Evrope? Koji su podsticaji ponuđeni Zapadnom Balkanu kroz ovaj Paket? Da li postojeći set alata sadrži dovoljno instrumenata da bi se nosio sa osetljivim, ali i složenim pitanjima regiona, istovremeno ne zaboravljajući osnovne vrednosti?

Premda ova pitanja ostaju itekako relevantna za svakodnevni život građana, svrha ovog događaja je da okupi relevantne stručnjake koji bi razjasnili šta je do sada urađeno u ovim oblasti i šta ostaje da se uradi, kako bi se osiguralo da Paket za proširenje 2021 bude efektivno i efikasno implementiran.

Paket za proširenje 2021 predstaviće Maciej Popovski, vršilac dužnosti generalnog direktora za susedstvo i pregovore o proširenju, što će biti ispraćeno petominutnim reakcijama ostalih panelista:

  • Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora, Centar za evropske politike (CEP), Beograd
  • Anida Šabanović, Direktor, Spoljnopolitička inicijativa (FPI BH), Sarajevo
  • Marko Sošić, Politički analitičar, Institut Alternativa (IA), Podgorica
  • Arbereša Loksa Stubla, izvršna direktorka i viša naučna saradnica, Grupa za pravne i političke studije (GLPS), Priština
  • Đerđi Vurmo, programski direktor, Institut za demokratiju i medijaciju (IDM), Tirana
  • Ardita Abazi Imeri, programska koordinatorka, Institut za evropsku politiku (EPI), Skoplje

Nakon toga, biće održana otvorena diskusija sa publikom. Za događaj se možete registrovati ovde.

Foto: European Commission