Prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana koji će biti održan 18. i 19. aprila u Skoplju okupiće šefove vlada sa Zapadnog Balkana, ministre zadužene za digitalnu agendu iz regiona i iz članica Evropske unije koje učestvuju u Berlinskom procesu, Evropsku komisiju, Savet za regionalnu saradnju (RCC), predstavnike informatičke industrije i firmi koje se bave informacionim tehnologijama, akademsku zajednicu i mlade s ciljem ostvarivanja konkretnih rezultata u pogledu digitalne platforme za razmenu ideja i predloga.

 

Vlada u Skoplju je domaćin samita koji organizuje zajedno sa Savetom za regionalnu saradnju, u saradnji sa ostalim vladama sa Zapadnog Balkana, Evopskom komisijom i nemačkim Federalnim ministarstvom ekonomskih poslova i energetike.

 

Na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana 2018 održaće se panel diskusije na temu digitalne povezanosti, integracije ekonomija Zapadnog Balkana u jedinstveno digitalno tržište, poboljšanja kibernetičke sigurnosti, unapređenja digitalnih veština, digitalizacije industrije, kao i interaktivne diskusije vlada, akademske zajednice, preduzeća, inovatora, organizacija civilnog društva, omladinskih organizacija i drugih.

 

Digital EXPO je važan deo samita i predstavlja jedinstvenu priliku za preduzeća iz digitalne industrije iz regiona i šire da predstave svoje inovativne proizvode i usluge, kao i da se sastanu i povežu sa potencijalnim partnerima iz vladinog i poslovnog sektora.

 

Saopštenje RCC