Mnogo je različitih tumačenja i nema jasnih informacija o ulozi Saveta za regionalnu saradnju (RCC) na sastancima inicijative za "mali Šengen".

Savet za regionalnu saradnju je pozvan na sastanke na temu "malog Šengena" zajedno sa EU, USA, WB, EBRD i EIB da čuje predloge lidera sa Zapadnog Balkana.

Savet za regionalnu saradnju je u potpunosti posvećeno regionalnoj saradnji.

S ponosom koordiniramo i pratimo provođenje Višegodišnjeg akcionog plana za stvaranje regionalnog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, što je zadatak koji nam je dalo i odobrilo svih šest lidera sa Zapadnog Balkana na samitu Berlinskog procesa prije tri godine u Trstu. Svih šest ekonomija regiona, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija su u ovom procesu koji je i započet na zahtev svih šest pomenutih lidera, a radi se o projektu čiji je cilj dalje jačanje ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu i otklanjanje društvenih prepreka mobilnosti mladih ljudi, stručnjaka, kvalifikovanih radnika i inovacija.

Za RCC, regionalna saradnja je aktivnost koja se razvija. Regionalna saradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Evropsku uniju. S obzirom da je suština procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, verujemo da je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našem regionu nužna i treba je razmotriti. Zato držimo otvorene oči i naćuljene uši za svaki prijedlog svake ekonomije u regionu, a to ćemo raditi i dalje.  

Saopštenje RCC

Foto: Beta/RCC/Courtesy of the Cabinet of Albanian Prime Minister