Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je 19. maja na video konferenciji ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana i ministara spoljnih poslova članica EU koje su neposredni susedi regiona (Grčka, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija).

Кonferencija je održana na inicijativu ministara spoljnih poslova Grčke i Severne Makedonije - Nikosa Dendijasa i Nikole Dimitrova. Tema današnje konferencije bila je: "Kako uspešno doprineti, kroz zajedničku saradnju, narednim fazama suočavanja sa socio-ekonomskim posledicama pandemije".

U svom obraćanju šef srpske diplomatije je istakao da je aktuelna kriza u vezi sa pandemijom korona virusa pokazala koliko je bitno da region sarađuje, jer virus ne poznaje granice, stepen ekonomskog razvoja ili neke druge međusobne razlike. Ministar je ponovio spremnost Srbije za daljim angažovanjem nivou regiona radi učvršćivanja ekonomskih veza i jačanja zajedničkog tržišta.

Ministar Dačić pozdravio je odluku o uspostavljanju tzv. Zelenih koridora u našem regionu, što je omogućilo da se u krizi izazvanoj korona virusom medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region, bez zastoja na graničnim i administrativnim prelazima.

Takođe, ministar je rekao da je Srbija preduzela konkretne korake ka postepenom otvaranju granica, uz poštovanje epidemioloških preporuka.

"Počev od 1. juna, otvaramo granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije, što je, takođe, u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu. Očekujemo da će i ostali partneri iz ovog dela Evrope, poštujući savete eksperata, krenuti u ublažavanje mera i postepeno otvaranje granica".

Кada je u  pitanju evropski put Srbije, ministar je naglasio da, bez obzira na trenutne okolnosti, Srbija nije izgubila iz vida značaj našeg evropskog puta i sveobuhvatne reforme društva.

"Nastavljamo da radimo na realizaciji naših ciljeva i nadamo se da će, u skladu sa tim, uskoro biti otvorena i nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom", zaključio je ministar Dačić.

Saopštenje i foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije