Odbor nemačke privrede za istočnu Evropu, u saradnji sa Saveznim ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj, Nemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondacijom Zoran Đinđić, raspisao je konkurs za Program stipendija nemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana.

Program izabranim kandidatima pruža priliku da steknu praktično iskustvo u nemačkim kompanijama i da zatim stečeno znanje i veštine primene u svojoj zemlji, doprinoseći njenom ekonomskom razvoju i jačanju bilateralnih odnosa sa Nemačkom i unutar regiona.

Do 75 stipendista će od 1. jula 2021. boraviti u Nemačkoj na stručnoj praksi u trajanju od tri do šest meseci, saopštila je Fondacija Zoran Đinđić.

Stipendisti će moći da se upoznaju sa tržišnom ekonomijom i korporativnom kulturom u Nemačkoj, kao i sa modernim metodama upravljanja, navodi se u saopštenju.

Prakse su organizovane u velikim i malim i srednjim nemačkim preduzećima u sektorima ekonomije, privrednog prava, finansija, inženjerstva, računarstva, tehnologije, arhitekture, novinarstva i poljoprivrede.

Program je namenjen studentima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Za program mogu da se prijave studenti osnovnih studija koji su upisali 5. semestar u trenutku apliciranja, studenti master i doktorskih studija, kandidati koji su studije završili posle 1. januara 2020. godine. U trenutku apliciranja, kandidati ne bi trebalo da budu stariji od 29 godina.

Oblast studija treba imati fokus na ekonomiju, menadžment, različite oblasti inžinjerstva, poljoprivredu, arhitekturu ili novinarstvo.

Programom je obezbeđena organizaciona i administrativna podrška i pokriveni gotovo svi troškovi pre i tokom boravka u Nemačkoj.

Konkurs je otvoren do 16. novembra. Detaljnije informacije o programu i prijavi mogu se naći na web adresi https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/ .

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Odbor nemačke privrede za istočnu Evropu