Fondacija Fridrih Ebert objavila je na srpskom jeziku publikaciju "Prelomni trenutak - proširenje EU u jugoistočnoj Evropi u doba pandemije", političku analizu sačinjenu na predlog bivšeg ministra spoljnih poslova Albanije Ditmira Bušatija.

"Integracija 'jugoistočnoevropske šestorke' (JIE6) u Evropsku uniju bio bi korak ka ostvarenju 'finaliteta' Unije. To bi, u konačnom ishodu, značilo da se projekat evropskih integracija konsolidovao na celom kontinentu u konkretnom političkom prostoru sa tačno određenom granicom", jedna je od ključnih poruka analize.

Ako EU želi da integriše region, onda treba da i za njega otvori svoje strukturne i kohezione fondove, ili da obezbedi besplatan kapital iz drugih izvora finansiranja, istakli su autori. "Znatno povećanje finansijske pomoći treba da bude nagrada za odgovarajuće rezultate u reformama u regionu".

Autori studije su naučni saradnik na rimskom Institutu za međunarodne odnose Mateo Bonomi, istraživačica iz Tirane Albana Merja, saradnica u Nemačkom savetu za spoljne odnose Terezija Teglhofer i direktor briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodnu saradnju i bezbednost Dušan Reljić.

Publikacija na srpskom jeziku se može preuzeti na sajtu Fondacije Fridrih Ebert.

Na predstavljanju publikacije u Beogradu 9. novembra rečeno je da je cilj analize da pokrene novu politiku evropske integracije regiona, jer bez ulaska šest država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju taj istorijski projekat neće biti završen.

Ono što tu publikaciju izdvaja od sličnih dokumenata je to što su njegove ključne tačke efikasniji investicioni programi EU u cilju jačanja ljudskog kapitala, rasta i prosperiteta u regionu, kao i "jezik istine o demokratskom i socijalno-ekonomskom nazadovanju i rastućem autoritarizmu" u regionu.

Bušati je na onlajn konferenciji rekao da je glavna poruka dokumenta da ne postoji region koji ima tako jake ekonomske i političke veze sa EU kao Zapadni Balkan, zbog čega evropska integracija nema alternativu, ali da u tom procesu obe strane treba da pokažu političku odgovornost.

Reljić je izjavio da dolazi do sve većeg socijalno ekonomskog udaljavanja zemalja Zapadnog Balkana čak i od susednih zemalja koje su u EU, ocenivši da je Ekonomski i investicioni plan Evropske komisije "razočaravajući" i kontraproduktivan za region jer će za posledicu imati povećanje razlika između Zapadnog Balkana i EU.

Bonomi je na onlajn predstavljanju publikacije u Berlinu 20. oktobra rekao da su zemlje Zapadnog Balkana već velikim delom ekonomski integrisane u EU, ali da jačanje ekonomskih veza, međutim, nije rezultiralo ekonomskom modernizacijom i da se jaz između zemalja regiona i članica EU povećao posebno tokom poslednjih 10 godina.

Izvor: EURACTIV.rs