U Beogradu je 25. februara održan prvi dan hibridne regionalne konferencije "Građani na prvom mestu". Događaj je organizovao Centar za evropske politike (CEP), u saradnji sa još pet regionalnih organizacija sa Zapadnog Balkana u okviru Think for Europe mreže.

Konferencija je deo WeBER2.0, regionalne inicijative posvećene osnaživanju civilnog društva i građana kako bi bili spremniji da prate i kontrolišu proces reforme javne uprave.

Tamara Srzentić, ministarka javne uprave Crne Gore, rekla je u svom uvodnom obraćanju kako "kada se zajednica okupi radi rešavanja problema, sve je moguće". Ona je dodala i da se dešava nekada da planiranje i implementacija politika nisu dobro "povezane".

"Implementirane politike se mogu uporediti sa automobilom koji je labavo povezan sa točkovima - nećete stići tamo gde ste želeli i na svom putu ćete povrediti mnoge ljude", rekla je Srzentić.

Srzentić je rekla kako bi politike trebalo praviti "započinjući sa korisnicima", odnosno, imati njih u prvom planu. "Vlada to ne može sama - ako ste deo zajednice, što smo svi mi, možemo pomoći vladama u stvaranju društva koje svima nama koristi", rekla je Srzentić.

Programska direktorka CEP-a, Milena Lazarević, je skrenula pažnju kako se čini da vlade u regionu reforme sprovode samo "zbog Brisela", a ne zbog svojih građana. "Kroz mnoge slučajeve se može videti da, kada se donose zakoni i razmatraju politike, nacrti se šalju Briselu i međunarodnim akterima, ali javne konsultacije, koje bi trebalo da budu srž procesa, često se ne održavaju", rekla je Lazarević.

Lazarević je istakla kako je jedna od ideja WeBER2.0 inicijative da se promovišu "šampioni iz regiona", uprave koje najbolje rade u službi građana, kao primeri dobre prakse za ostale. Ona je dodala da tek "kada budemo izašli iz kriznog perioda pandemije, mi ćemo videti da li su vlade napredovale, ili zapravo nazadovale, naročito kada je u pitanju transparentnost u donošenju odluka i trošenja budžetskih sredstava".

Uprava koja dobro funkcioniše je ona u kojoj su procesi i institucije kreirane tako da zadovoljavaju potrebe društva koristeći resurse koje imaju na raspolaganju, rekla je direktorka za strategiju i Tursku u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku (DG NEAR), Mirjam Feran.

"Želimo da kreiramo sistem koji je zasnovan na partnerstvu koje funkcioniše u oba smera – i prema civilnom društvu i prema upravi. Ovaj odnos je osetljiv jer ponekad postoje prepreke, a ponekad i zablude. Stoga, bitno je izgraditi poverenje između civilnog društva i uprave", rekla je i dodala da ga nije lako izgraditi.

"Pitanja rada sa vladom, upravom i poboljšanja funkcionisanja javne uprave, kao i sama važnost transparentnosti i inkluzivnosti je nešto na čemu i zemlje EU neprestano rade, jer to nikada ne staje", rekla je Feran.

Hata Kujraković, studentkinja iz Sarajeva, koja je govorila kao predstavnik omladine, rekla je da su mladi celog regiona mnogo razočarani situacijom. "Pogledajmo oko sebe – šta vidimo? Vidimo mlade, obrazovane ljude koji masovno napuštaju svoje zemlje. Ovo je posledica problema sa kojima smo suočeni. Istraživanje pokazuje da su korupcija, nezaposlenost, loš životni standard i nedostatak bilo kakvih izgleda da će se to promeniti glavni razlozi za preseljenje u inostranstvo", rekla je.

Mladi su naročito frustrirani i obeshrabreni kada vide da kako se u javnom sektoru zapošljava preko veze. "Jako je demorališuće kada vidimo da sav novac, trud, vreme koje smo uložili u obrazovanje i lični razvoj, žrtve koje smo podneli – jednostavno, nisu dovoljni jer nemamo 'vezu'. Zbog ovog osećaja očaja čini se da nam ostaje samo još jedno – otići", rekla je Kurjaković.

Gregor Virant, direktor SIGMA – zajedničke incijative OECD-a i Evropske unije čiji je cilj da podrži reformu administracije zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja EU je naglasio kako su "očekivanja brzine napretka na putu u EU u regionu visoka".

"Moramo shvatiti da se stvari neće dogoditi preko noći: reforme su dug proces. Ne treba da precenjujemo ono što se može učiniti za dve godine, ali ni da potcenjujemo ono što se može učiniti za 10 godina", zaključio je Virant.

Saopštenje CEP

Foto: Branko BiraccInes Peras-Likodric