Strategija za Zapadni Balkan Evropske komisije mora da pruži jednaku evropsku perspektivu svim zemljama regiona, inače rizikuje povećanje tenzija u regionu, ocenio je šef kabineta kosovskog predsednika Bekim Čolaku. Šest balkanskih država, prema njegovom mišljenju, treba da istovremeno uđe u EU jer je to jedini način da reše međusobne probleme.

 

U autorskom tekstu za portal EUObserver.com, Čolaku je naveo da je za stabilnost, mir i politički i ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana potrebno da EU pruži ne samo jasnu evropsku perspektivu regiona, nego i jednaku.

 

"Strategija lako može da pomogne da svih šest zemalja prevaziđe bilateralne probleme, ako svima ponudi jednaku i jasnu perspektivu članstva u EU, u suprotnom može samo da poveća tenzije u regionu ako neke zemlje napreduju, a druge zaostaju", ocenio je Čolaku, koji je bio i kosovski ministar za evropske integracije.

 

Ocenivši da nova Strategija mora da bude politički dokument, a ne samo tehnički, Čolaku je rekao da svaki govor o "predvodnicima" neminovno druge zemlje čini da su "u zaostatku".

 

Čolaku smatra da šest balkanskih država treba da istovremeno bude primljeno u EU, čime bi zemlje koje su pre manje od 20 godina bile "ljuti neprijatelji", ostavile probleme iza sebe.

 

"Cilj mora biti da se ulaskom u Uniju ne uvezu nikakvi komplikovani politički problemi. Jedini realan način da se to uradi je da se svih šest zemalja pridruži u isto vreme, u jednom bloku", smatra Čolaku.

 

Do sada je šest zemalja Zapadnog Balkana tretirano kao jedan region, i svima je data na samitu EU-Zapadni Balkan u Solunu 2003. godine jednaka šansa, navodi Čolaku, ističući da je ključno i da naredni samit u Sofiji svima pruži jednaku perspektivu pridruživanja.

 

"Zajednička EU perspektiva, gde su naše sudbine povezane jedna za drugu, jedini je efikasan način rešavanja naših problema i istinskog prihvatanja koncepta dobosusedskih odnosa. EU mora da nauči iz ranijih grešaka i ne sme da dozvoli da se jedna država pridruži samo da bi blokirala mogućnost budućeg pristupanja svojih političkih neprijatelja", naveo je Čolaku.

 

Dodao je i da se sa jačanjem evropske perspektive povećava i podrška javnosti nepopularnim političkim, ekonomskim i socijalnim reformama.

 

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, šef kabineta Hašima Tačija smatra da ne postoji drugi mogući ishod nego da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

 

"Razumljivo, ustupke moraju da učine obe zemlje kako bi se postigao istorijski sporazum za mir i pomirenje dve strane", naveo je Čolaku.

 

Po njegovim rečima, nezamislivo je da se nastavi "status kvo" u kojem pet članica EU ne priznaje Kosovo "zato što Srbija neće da se suoči sa realnošću na terenu i ostavi prošlost iza sebe".

 

Kosovo neće moći da se pridruži EU, ako ne reši odnose sa Srbijom, navodi Čolaku, ocenivši da je EU do sada donosila "mudre odluke" time što je normalizaciju odnosa s Kosovom postavljala kao izdvojen uslov za prijem Srbije u EU.

 

Čolaku tvrdi da je Kosovo potpuno posvećeno primeni svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga s Beogradom, a da Srbija mora da primeni dogovore o energetici i priznavanju diploma, kao i da prestane da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, kao što su Unesko ili Interpol.

 

Izvor: EUObserver.com

Foto: Beta