Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je 1. marta u Sofiji, na kraju turneje po Zapadnom Balkanu, izjavio da pristupanje tog regiona EU "nije san, već realnost" i da su rokovi manje važni od napretka u reformama. Kada je reč o izazovima, Junker je ponovio da sve zemlje koje žele u EU moraju da okončaju sve bilateralne teritorijalne sukobe i naglasio da EU ne može da pravi ustupke u uslovima pristupanja.

 

"Želim da kažem ono što sam rekao svojim prijateljima tokom posete regionu: da EU ostaje privržena evropskoj perspektivi zapadnobalkanskih zemalja", rekao je Junker posle sastanka s predsednicima država ili vlada "zapadnobalkanske šestorke".

 

U obraćanju medijima u prisustvu svih učesnika sastanka, Junker je rekao da odlazi sa ubeđenjem koje je već postojalo - da je "mesto Zapadnog Balkana u EU" i da "pristupanje nije san, već realnost koja će se ostvariti, a rokovi su manje važni od napretka u reformama".

 

"Zemlje koje žele da se pridruže EU, moraju da ispune sve kriterijume i uslove povezane s EU. Nije uvreda za te zemlje što nijedna od njih nije ispunila uslove, ali postoji ogroman napredak u svim zemljama u regionu. Veoma sam impresioniran time, ali moram da naglasim da moramo videti kredibilnu borbu protiv organizovanog kriminala, protiv korupcje koja je bolest koja razara društva", dodao je on.

 

Govoreći o izazovima, Junker je ponovio da sve zemlje koje žele u EU, moraju da okončaju sve bilateralne teritorijalne sukobe koji traju.

 

On je naglasio da EU ne može da pravi ustupke u uslovima pristupanja, i dodao da to nije u interesu zemalja Zapadnog Balkana, ali ni EU.

 

Junker je rekao da se tokom posete regionu uverio da "svi zapadnobalkanski partneri dele iste vrednosti", i da je video "svuda istu spremnost, istu želju da se sprovedu neophodne reforme koje treba napraviti da zemlje mogu ući u EU", ali je "napredak različit od zemlje do zemlje".

 

Predsednik EK je naveo da je na sastanku bilo reči o proširenju EU, ali da to nije bila jedina tema.

 

"Govorili smo i o problemu migracije koji nas sve pogađa, o ekonomskoj integraciji regiona, govorili smo o slaboj povezanosti zemalja Zapadnog Balkana, o principima ekonomske integracije regiona o kojima smo se dogovorili na samitu u Trstu", dodao je.

 

Sastanak u Sofiji potvrdio je zajedničke prioritete, a to je da se izgradi verodostojna evropska perspektivu za Zapadni Balkan zasnovana na reformama, vrednostima i ekonomskoj saradnji, ocenio je Junker.

 

Na sastanku su učestvovali premijeri Albanije, Crne Gore i Makedonije - Edi Rama, Duško Marković i Zoran Zaev, predsednici Srbije i Kosova - Aleksandar Vučić i Hašim Tači i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.

 

Na skupu kojim je Junker završio višednevnu turneju po regionu s ciljem da detaljno obrazloži Strategiju EU za Zapadni Balkan učestvovali su i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han, a predsedavao je Bojko Borisov, premijer Bugarske koja predsedava EU.

 

Ambiciozni zadaci za povezivanje Zapadnog Balkana

 

Premijer Bugarske izjavio je u Sofiji da zemlje regiona do samita u maju EU-Zapadni Balkan treba da spreme ambiciozne projekte za bolju povezanost.

 

U obraćanju medijima zajedno s predsednikom Evropske komisije, Borisov je rekao da postoje ambiciozni zadaci za infrastrukturu, autoputeve i transportne koridore.

 

"Posetili ste zemlje regiona i uverili ste se u kakvom je užasnom stanju povezanost na Balkanu", rekao je Borisov.

 

On je dodao da će tokom sastanka u Sofiji biti razmotreno hibridno finansiranje infrastrukturnih projekata uz podršku Evropske komisije.

 

"Izuzetno je važno da imamo povezanost između naših službi... što će omogućiti brzu razmenu informacija", rekao je Borisov.

 

Bugarski premijer je rekao da je u fokusu među projektima i auto-put kroz Kosovo.

 

On je dodao da je važno raditi i na povezanosti u energetici.

 

"Sve zavisi od nas. Imamo razlilčite interese na Balkanu. Sada je vreme da potvrdimo da ono što radimo pod okriljem EU nije usmereno protv Rusije, Turske ili nekog našeg suseda, naprotiv. Želimo da naš region napreduje, zato što želimo da gradimo a ne da uništavamo", rekao je Borisov.

 

Izvor: Beta

Foto: EK