Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je da sa makedonskim ministrom poljoprivrede Ljupčom Nikolovskim nije postignuta saglasnost oko povlačenja spornog pravilnika Vlade Makedonije o markiranju brašna, kojim je mlinarima iz Srbije otežan izvoz na tržište te zemlje, i da zbog toga 2. marta neće biti održan ranije najavljen sastanak u Skoplju. U makedonskom ministarstvu kažu da se izmenama pravilnika samo garantuju bezbednost i kvalitet uvoznog brašna i da ne znače dodatne finansijske troškove.

 

"S obzirom na to da nismo došli do održivog rešenja i predloga sporazuma, nema ni razloga da putujemo u Skoplje. Dogovor je da tokom vikenda nastavimo sa usaglašavanjem, kako bismo došli do jednog sporazuma koji će na dugoročan i sistemski način da reši problem izvoza brašna iz Srbije u Makedoniju", kazao je Ljajić.

 

Ministar je dodao da je cilj Vlade Srbije "da ubuduće budu izbegnute situacije u kojima svake godine imamo vancarinske barijere na izvoz srpskog brašna u Makedoniju".

 

"Ovo je već 13. put u poslednjih nekoliko godina da kroz različite modalitete imamo barijere, koje u velikoj meri otežavaju našim mlinarima da izvoze brašno na makedonsko tržište", naveo je Ljajić.

 

Ako Srbija i Makedonija ne postignu dogovor, upozorio je Ljajić, alternativa je nastavak primene mera i kontramera, od kojih će štete imati privrednici u obe zemlje, a svakako će, kako je kazao, na taj način biti ugroženi i ukupni bilateralni odnosi Srbije i Makedonije.

 

"Zato ćemo na svaki način pokušati da dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja ovog problema", rekao je Ljajić.

 

Za srpske proizvođače Makedonija predstavlja treće po veličini izvozno tržište, na koje godišnje plasiraju 30.000-40.000 tona brašna.

 

Makedonsko ministarstvo: Razgovori će biti nastavljeni

 

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Makedonije takođe je saopštilo da je sastanak u Skoplju odložen.

 

"Razgovori dvojice ministara produžavaju se i narednih dana u cilju nalaženja rešenja u vezi s procedurom za kontrolu kvaliteta uvoza brašna u Makedoniju. Ministri su odlučni i posvećeni nalaženju dogoročnih rešenja u duhu započetog Berlinskog procesa, koji vodi stvaranju uslova za zajedničko tržište", ističe makedonsko ministarstvo.

 

Navodi se da se izmenama Pravilnika za izgled, formu i sadržaj zahteva za izdavanja kontrolnih markica za uvoz brašna menja samo raspored cele procedure za uvoz brašna u Makedoniju.

 

Novina je što će se kontrolne markice izdavati nakon što se dobiju rezultati analize uzetih uzoraka za kvalitet i sigurnost uvoznog brašna, koje će se lepiti u Makedoniji pre puštanja uvoznog brašna u promet.

 

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede ističe se da ta pravila važe i za makedonske proizvođače brašna.

 

Ministarstvo je, dodaje se, samo obavilo usaglašavanje postojećeg pravilnika sa ciljem da se garantuje bezbednost i kvalitet uvoznog brašna. U ostalim odredbama Pravilnika nema nikavih dodatnih finansijskih troškova za uvoznike, ističe se u saopštenju.

 

Novim izmenama Pravilnika, navodi se, uvoznicima se garantuje precizan postupak dobijanja markica, brži i jeftiniji nego prethodnih godina.

 

"U tom pravcu snižavanja troškova, Vlada Makedeonije je 2017. smanjila visinu nadoknade za izdavanje kontrolnih markica za označavanje brašna", navodi Ministarstvo poljoprivrede.

 

Tim izmenama je, precizira se, nadoknada za kontrolne markice za pakovanje od kilogram brašna smanjena sa 0,5 na 0,2 denara, a za pakovanja od 25 kilograma sa 1,5 na 0,2 denara (evro se menja za 61,63 denara).

 

Izvor: Beta

Foto: Freeimages.com