Na dvodnevnom samitu koji je počeo 22. marta u Briselu Evropski savet usvojio je zaključke o Zapadnom Balkanu pred majski samit u Sofiji, čime je potvrđeno i da će proširenje EU biti tema Saveta u junu. Prolećni Evropski savet biće fokusiran na ekonomska pitanja, posebno na trgovinu, ali će se šefovi država ili vlada EU baviti i drugim važnim pitanjima, poput poreza, spoljnih odnosa, zone evra, napada u Solzberiju i, naravno, izlaska Britanije iz Unije.

 

U zaključcima o Zapadnom Balkanu usvojenim u kasnim večernjim satima 22. marta navodi se da se od samita EU-Zapadni Balkan koji će biti održan 17. maja u Sofiji očekuje da se fokusira na potvrđivanje evropske perspektive regiona.

 

Očekuje se da se na samitu u Sofiji pokrenu konkretne i vidljive inicijative za unapređenje povezanosti unutar regiona i sa EU, kao i da se nađe rešenje kako da se svi više angažuju na zajedničkim izazovima kao što su bezbedost i migracija, navodi se u zaključcima.

 

Takođe je u tom dokumentu potvrđeno da će proširenje EU biti tema Saveta u junu.

 

Kada je reč o samitu EU-Zapadni Balkan, njegov cilj je da se unese nova energija u odnose EU i Zapadnog Balkana.

 

Skup u Sofiji treba da potvrdi posvećenost EU partnerima sa Zapadnog Balkana i da region pripada evropskoj porodici, kao i da ojača veze EU i Zapadnog Balkana u infrastrukturi, digitalnoj povezanosti i povezivanju ljudi.

 

Na tom skupu tražiće se i mnogo bliža saradnja u suočavanju sa zajedničkim izazovima, poput bezbednosti, migracija, geopolitičkog razvoja i dobrosusedskih odnosa.

 

Kako podseća Evropski savet, njegov predsednik Donald Tusk sredinom februara je posle sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom istakao značaj samita u Sofiji za izgradnju snažnih veza sa Zapadnim Balkanom.

 

"Cilj nam je da ojačamo veze i sa i unutar regiona. To ide od više investicija u saobraćajnu infrastrukturu, preko povećanja razmene u obrazovanju i kulturi, do ubrzavanja i olakšavanja komunikacije među našim građanima", rekao je tada Tusk.

 

Kako je dodao, svrha samita biće i da se unapredi saradnja u oblastima od uzajamnog interesa, uključujući bezbednost i migracije.

 

Samit EU-Zapadni Balkan okupiće šefove država ili vlada članica EU i lidere zapadnobalkanske šestorke.

 

Domaćin skupa biće Bojko Borisov, premjer Bugarske koja trenutno predsedava EU, a predsedavaće Tusk koji će predstavljati EU zajedno sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

 

Očekuje se da na samitu budu i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i komesar za politiku susedstva i proširenja Johanes Han.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP