Nova balkanska ruta preko Bosne i Hercegovine otvorila se za migrante, četiri godine posle početka krize tokom koje je u Evropu došlo više od milion ljudi. Migranti daju hiljade evra da bi došli do Evropske unije, a njihova nova ruta se izgleda poklapa sa putevima droge i oružja. Očekuje se da će toplije vreme doneti još više izbeglica, za koje BiH već nema kapaciteta.

 

Stotine hiljada ljudi su, bežeći od rata i siromaštva u zemljama Bliskog istoka, Azije i Afrike, krenuli ka Evropi takozvanom balkanskom rutom 2015. i 2016. godine. Ta ruta je uspešno zatvorena u martu 2016. i donedavno je mali broj onih koji su i dalje kretali na taj put izbegavao Bosnu i njene planine.

 

Umesto toga su se odlučivali da idu preko Srbije i da, bežeći od hrvatskih i mađarskih vlasti, dođu do EU.

 

Sada se, međutim, pojavila alternativna ruta od Grčke, preko Albanije, Crne Gore i BiH. Ta ruta, prema zapadnom diplomatskom izvoru, poklapa se sa rutom koju koriste krijumčari oružja i narkotika, ukazujući da je uspostavljena mreže za krijumčarenje ljudi.

 

Krijumčarima hiljade evra

 

Migrant Ahmed Vesam, koji je govorio za Frans pres u Sarajevu, napustio je grad Hasake na severoistoku Sirije pre mesec dana i platio više hiljada dolara krijumčarima da ga prevedu u Evropu.

 

"Hiljadu dolara (800 evra) da dođem od Turske do Grčke, 1.000 evra da od Grčke dođem do Albanije i tako dalje", kazao je Vesam.
Prema podacima bosanskih vlasti, u zemlju je od početka godine ilegalno ušlo 700 migranata, a gotovo 800 je presretnuto na granici. Većina njih su bili Sirijci, Pakistanci, Libijci i Avganistanci.

 

Vlasti strahuju da bi zbog završetka zime mogao da znatno poraste broj migranata.

 

"Nemamo kapacitete da primimo hiljade izbeglica, iako oni ne žele da ostanu u Bosni", rekao je nedavno premijer Denis Zvizdić.

 

Šef organizacije Lekari bez granica na Balkanu Stefan Moasen ne smatra opravdanim strah od ponavljanja migrantske krize 2015.

 

Bosanske vlasti, međutim, dodao je, treba da "upravljaju situacijom na human način, kako ne bi postala prava humanitarna kriza".

 

BiH sada ima jedino centar za tražioce azila blizu Sarajeva koji može da primi samo 154 ljudi.

 

Situacija se komplikuje, ocenio je ministar bezbednosti Dragan Mektić, dodajući da između Grčke i BiH trenutno ima između 45.000 i 50.000 migranata, od kojih će mnogi pokušati da prođu kroz Bosnu.

 

Granica BiH sa Hrvatskom, članicom EU, duga je 1.000 kilometara, a Sarajevo ima samo 2.000 pripadnika granične policije.
Volonterka Nidžara Ahmetašević koja radi s migrantima u Sarajevu kaže da je broj migranata u zemlji "najmanje dvostruko" veći od zvaničnih podataka.

 

"U kontaktu smo s više od 300 ljudi. Našli smo rešenje za smeštaj za oko 50 njih, ali mogli bismo da popunimo još dve kuće te veličine", rekla je Ahmetašević.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta