Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je 10. aprila da će samit EU 17. maja u Sofiji biti održan "zajedno s kolegama sa Zapadnog Balkana" i da veruje da će biti pronađen način da na skupu učestvuje i predsednik Kosova Hašim Tači. Iz Španije, ali i Rumunije i Kipra, stigle su najave da bi ove zemlje mogle da propuste samit EU-Zapadni Balkan jer je poziv upućen i Prištini, zbog čega neki strahuju da je skup na rubu neuspeha.

 

"Uveren sam da će se naći način da na samitu učestvuje i predsednik Tači, iako ima nekih država koje nisu priznale Kosovo i nezvanično čujem da bi one odbile da učestvuju na samitu u tom slučaju", rekao je bugarski premijer u Mostaru.

 

Posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Brisov je kazao i da strahuje od daljeg razvoja situacije na Balkanu i apelovao na sve lidere regiona da budu razumni i očuvaju mir.

 

"Kao Balkanac, znam koliko je Vučiću teško i znam da ulaže ogromne napore da bi se očuvao mir u regionu i nastavio proces integracija. Nadam se da će i kolege na Kosovu nastaviti u istom duhu. Provokacije i konflikti u poslednje vreme brinu sve nas, jer rane nisu zalečene", rekao je Borisov na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.

 

Borisov je naveo da "raspoloženja nisu optimistična" i da bi se "pre reklo da predstoji nešto loše, dok pre par meseci nije bilo tako".

 

"Obraćam se čitavom regionu, moramo biti razumni, jer bi posledice osetili svi na Balkanu. Konflikt ne bi mimoišao nijednu zemlju, Bugarska se vratila decenijama unazad zbog rata u Jugoslaviji", kazao je bugarski premijer, prenela je agencija Beta.

 

Vučić: Ima još dosta vremena do Sofije

 

Predsednik Srbije izjavio je posle sastanka sa premijerom Bugarske u Mostaru da je najvažnije sačuvati mir i stabilnost na Balkanu.

 

Vučić je rekao da je na sastanku povodom predstojećeg samita u Sofiji EU-Zapadni Balkan konstatovano da do toga ima dosta vremena, da se pre toga još mnogo toga može dogoditi i da je važno učiniti sve što je moguće da se sačuva mir i stabilnost na Balkanu.

 

On je rekao da bi novi sukobi pokvarili ekonomski oporavak i sve ono što je postignuto u prethodnom periodu.

 

Vučić je istakao da će Srbija biti posvećena cilju očuvanja mira i stabilnosti.

 

Predsednik Srbije otvorio je 10. aprila Međunarodni sajam privrede u Mostaru na kojem je Srbija i zemlja partner.

 

Pacoli: Niko ne može sprečiti Kosovo da zvanično učestvuje na samitu u Sofiji

 

Šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli izjavio je da niko ne može da dovede u pitanje i onemogući punopravno učešče Kosova na samitu u Sofiji.

 

"To je gotova stvar i već se učešče Kosova nalazi u zvaničnoj agendi Saveta Evrope", napisao je Pacoli na Fejsbuk profilu pred sastanak EU-Zapadni Balkan 17. maja u Sofiji.

 

Prema njegovim rečima, sastanak je prilika na kojoj će zemlje Zapadnog Balkana od EU dobiti novu energiju za rad na jačanja infrastrukture, digitalnih, međuljudskih veza, uspostavljanja saradnje u borbi za očuvanje stablinosti, na polju migracija, geopolitičkog razvoja i dobrosusedskih odnosa.

 

"Istorija je pokazala da saradnja i integracija u EU doprinose očuvanju mira i bezbednosti kao i razvoju ekonomije na dobrobit svih građana. Ovaj model ostaje nezamjenjiv", naveo je Pacoli 9. aprila.

 

Ko će biti na večeri a ko na doručku u Sofiji?

 

Na marginama samita EU 23. marta španski premier Marijano Rahoj rekao je Borisovu da ima problem sa samitom u Sofiji i nagovestio da neće biti na skupu ako bude učestvovalo Kosovo.

 

Bugarska, koja trenutno predsedava EU, planira da 17. maja ugosti ostalih 27 lidera EU i šest zapadnobalkanskih zemalja uključujući Kosovo.

 

Nikada ranije Bugarska nije bila domaćin međunarodnog skupa te veličine i značaja i taj događaj treba da bude vrhunac njenog predsedavanja EU.

 

Nezavisnost Kosova nije priznalo pet članica EU - Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija. Glavni razlozi što to nisu učinile, kako piše briselski portal EURACTIV.com, jesu strah od separatizma na svojoj teritoriji i neslaganje sa načinom na koji se Kosovo odvojilo od Srbije.

 

Posebno osetljiva po pitanju Kosova je Španija, s obzirom na nastojanja Katalonije da postane nezavisna.

 

Obraćajući se na martovskom samitu u Briselu, Rahoj je rekao da bi mogao da prisustvuje nezvaničnoj večeri lidera članica EU 16. maja u Sofiji, dan pre samita EU-Zapadni Balkan, ali ne i sledećeg dana. "Neki govore o proširenju sa zemljama koje nisu priznate, uključujući od strane Španije. To nas veoma brine", istakao je tada Rahoj.

 

Diplomatski izvori rekli su za agenciju EFE, koja je partner Euraktiva u Španiji, da je Madrid potvrdio svoju poziciju i da ga "iznenađuje" da se razgovara o proširenju EU sa Kosovom.

 

Kako je preneo Euraktiv Slovačka, zvanična pozicija slovačke vlade je da do samita ima još mesec dana, što znači da ima još dosta vremena za razgovore kako bi se došlo do uzajamno prihvatljivog rešenja.

 

"Naš stav o Kosovu nije se promenio: Slovačka Republika ne priznaje nezavisnost. Slovačka računa da će učestvovati na samitu u Sofiji. Konačnu odluku donećemo na osnovu daljeg razvoja situacije" navela je vlada u Bratislavi.

 

Grčka je samo saopštila da će biti na samitu bez daljih detalja.

 

Paradoks

 

Kako piše EURACTIV.com, paradoks je što trenutno Beograd i Priština imaju manje problema u komunikaciji nego neke članice EU, kada je reč o Kosovu. Lideri Kosova i Srbije učestvovali su na brojnim sastancima Zapadnog Balkana u okviru EU ali nikada sa svim članicama EU.

 

Prethodni samit sa svim zemljama Zapadnog Balkana bio je u Solunu 2003, kada je EU imala 15 članica. U to vreme je Kosovo bilo pod međunarodnom upravom i predstavljao ga je zvaničnik UN.

 

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharijeva rekla je 5. aprila da su sve zemlje osim Španije potvrdile učešće na samitu.

 

Domaćin samita biće Borisov ali će "glavni igrači" biti predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. Biće tu i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za politiku proširenja Johanes Han.

 

Zaharijeva je rekla i da je, kako bi se osiguralo da svi prihvate završni dokument, predviđeno da on bude urađen samo u ime svih 28 članica EU.

 

Verovatno će biti odbačena formula "zapadnobalkanska šestorka" jer se njome Kosovo stavlja u istu ravan sa pet država, što je neprihvatljivo za Srbiju. Takođe, moguće je da neće biti zajedničke fotografije.

 

Radio Slobodna Evropa javio je da je imao uvid u "deklaraciju sa samita u Sofiji" navodeći da tekst od 13 paragrafa ima "veoma malo političkog sadržaja".

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/Hina/Fena