Učešće najviših zvaničnika Srbije je ključno za uspeh samita Evropska unija - Zapadni Balkan u maju u Sofiji, rekli su novinarima visoki funkcioneri EU 13. aprila u Briselu, naglasivši da će EU tada potvrditi snaznu podršku "specifičnim putevima ka EU" svih šest partnera regiona. Susret na vrhu u Sofiji treba da pokrene opipljive inicijative, kako je rečeno, da se "pospeši fizičko i povezivanje među ljudima u regionu i sa EU".

 

Visoki funkcioneri EU su rekli da će 17. maja u Sofiji o razvoju na Zapadnom Balkanu razgovarati šefovi diplomatija EU, s posebnim osvrtom na saradnju Unije i regiona na polju bezbednosti, naročito kada je reč o suzbijanju terorizma, ekstremizma, ilegalne imigracije i učešću srpskih snaga bezbednosti u mirovnim misijama EU.

 

"Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, koja je bitna za stabilnost, pomirenje i budućnost regiona", podvukli su izvori EU.

 

Zvaničnici u Briselu su naglasili i da očekuju učešće svih 28 zemalja EU na samitu u Sofiji i time odgovorili na pitanje kako gledaju na odbijanje Španije, Rumunije i Kipra da učestvuju na skupu u Sofiji ako tamo bude prihvaćeno učešće Kosova s obeležjem države.

 

Te tri članice Unije, isto kao i Grčka i Slovačka, ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a vlasti Srbije su takođe stavile do znanja da će sačekati da vide kakav status će na samitu imati Kosovo i odlučiti na kom nivou će Srbija učestvovati na tom skupu.

 

Na pitanje hoće li na samitu u Sofiji biti rasprave o pogoršanju odnosa između Beograda i Prištine, visoki funkcioneri EU su rekli da ne mogu reći da li će to neposredno biti tema susreta na vrhu Unije i regiona, ali su podvukli da očekuju da će biti naglašena nužnost da se učvrsti dijalog Beograd-Priština.

 

Evropski diplomatski funkcioneri su naveli da će visoka predstavnica EU Federika Mogerini, "kojoj je veoma stalo do uspeha samita u Sofiji", 18. i 19. aprila posetiti Tiranu, Skoplje, Podgoricu i Beograd.

 

Izvor: Beta

Foto: Shutterstock.com