Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je 17. aprila da bi rat mogao da se vrati na Balkan ako zemlje u regionu ostanu bez nade da će se pridružiti EU. Istovremeno je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da EU ne treba da prima nove članice dok se dublje ne integriše i sprovede reforme. Junker je, zabrinut zbog podela unutar EU, rekao Makronu da EU nije "klub" kojim upravljaju Francuska i Nemačka.

 

Junker je rekao u obraćanju evropskim poslanicima u Strazburu da "ne želi da se rat vrati na Zapadni Balkan".

 

"Ako oduzmemo tim zemljama u ekstremno komplikovanom regionu evropsku perspektivu, doživećemo ono kroz šta smo već prošli 1990-ih", kazao je on.

 

Balkanski i lideri EU sastaće se u Bugarskoj u maju, ali je mala šansa da će EU uskoro pozvati neku od tih zemalja u punopravno članstvo, navodi agencija Asošiejted pres.

 

AP dodaje da je perspektiva članstva u EU dokazala pokretačku snagu za reforme na Balkanu, regionu koji je bio razoren ratovima i raspadom Jugoslavije.

 

Makron: Nije trenutak za proširenje EU

 

Francuski predsednik izjavio je da Evropska unija ne treba da prima nove članice dok se dublje ne integriše i sprovede reforme.

 

Makron je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu rekao da želi da učvrsti Zapadni Balkan uz evropski projekat, ali da sada nije vreme za prijem novih članica.

 

"Podržaću proširenje samo ako prvo bude produbljivanja i reforme naše Evrope", naveo je on.

 

Makron je rekao da ne želi da se Balkan okrene Turskoj ili Rusiji, ali da ne želi da EU, koja danas teško funkcioniše sa 28, a sutra sa 27 članica, odluči da može da primi nove članice po istim pravilima.

 

Istovremeno je Makron u prvom obraćanju u Evropskom parlamentu pozvao evroposlanike da "čvrsto brane evropski suverenitet" od izazova autoritarizma u nekim zemljama EU, prenela je agencija Frans pres.

 

"Želim da pripadam generaciji koja je odlučila da čvrsto brani demokratiju... Neću podleći fascinaciji prema autoritarnim režimima", rekao je Makron u govoru i dodao da ne želi da pripada "generaciji uspavanih".

 

Kako su ranije preneli francuski mediji, Makron u govoru želi da oživi svoje ambicije o obnovi Evrope, koje za sada nisu naišle na veliko oduševljenje pojedinih zemalja.

 

Ambicije francuskog predsednika nailaze na prepreke posle nedavnih parlamentarnih izbora u Italiji i Mađarskoj, gde su pobedili evroskeptici, dok se Evropa na spoljnom planu suočava s ratom u Siriji, nepredvidivim potezima američkog predsednika Donalada Trama i s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je za mnoge nezgodan sagovornik.

 

Sve zabrinutiji zbog podeljenosti unutar EU, predsednik Evropske komisije rekao je Makronu u Strazburu da EU čini 28 članica i da Unija nije "klub" koji upravljaju Francuska i Nemačka.

 

Kako je prenela agencija AP, Junker je Makronu rekao da je Francuska "dala novu nadu" EU, ali je podsetio da je Evropa zajednica, u kojoj je i Velika Britanija dok ne napusti članstvo 2019. godine.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP