Digitalna revolucija, koja je jedan od najvećih izazova našeg doba, ima veliki uticaj i na privatan i na poslovni život ljudi, a "digitalna budućnost" treba da bude u službi naroda, rečeno je 18. aprila u Skoplju na prvom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana. Državama u regionu je potrebno između 1,5 i pet milijardi evra da se približe EU u oblasti digitalizacije, koja donosi rast BDP i nova radna mesta, rečeno je na skupu.

 

Premijer Makedonije Zoran Zaev poželeo dobrodošlicu učesnicima samita, ocenivši da "digitalna revolucija otklanja granične barijere".

 

Zaev je rekao da novu tehnologiju treba iskoristiti da iskoristimo za plodonosan i kreativan rad. Naša ekonomija je podložna velikim promenama, reformama, novim tehnologijama i novim načinima za ekonomski razvoj, komunijaciju i razvoj", rekao je Zaev.

 

"Pred nama su velike mogućnosti koje treba iskoristiti. Investiranje u digitalizaciju donosi efikasnost i produktivnost. Najvažnije su kreativne i inovativne ideje. Ovaj Digitalni samit pokriva najvažnije digitalne aspekte, a to su ekonomija, obrazovanje, politika i bezbednost", rekao je Zaev i zahvalio svim vladama i regionalnim organizacijama na organizaciju i učešću u samitu.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/65072.flv

 

 

Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel (Mariya Gabriel) izjavila je da javni sektor u svakoj zemlji ima vodeću ulogu u digitalnoj transformaiciji društva, a da bez poverenja građana nije moguće postići očekivane pozitivne rezultate.

 

"Naša budućnost je digitalna. Internet i digitalizacija oblikuju naš život, a proces digitalizacije otvara nove mogućnosti, pomaže građanima i državama, i ključno je da digitalna budućnost bude u službi naroda. Lično sam posvećena da građani ostanu centar našeg delovanja", rekla je evropska komesarka.

 

Marija Gabrijel je istakla da je važno da zajedničke evropske vrednosti budu deo te budućnosti, i pozdravila spremnost zemalja u regionu za saradnju u ovoj oblasti.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/65074.flv

 

 

Gabrijel je rekla da je "EU jako angažovana u ovom regionu", dodavši da su ljudima potrebne odgovaraćuje veštine za digitalizaciju, pored ostalog za svakodnevnicu, a da danas 44% ljudi između 64 i 70 godina nema digitalne veštine.

 

Državni sekretar u nemačkom Ministarstvu za ekonomske poslove i energetiku Tomas Barajs (Thomas Bareis) rekao je da je "digitalna revolucija jedan od najvećih izazova našeg vremena" i da "menja naše društvo i poslovanje".

 

Barajs je rekao da je Digitalni samit dobra prilika za razgovor o tome i zahvalio Savetu za regionalnu saradnju (RCC) i Vladi Makedonije na radu od oktobra, izrazivši očekivanje da će taj samit doneti "sveže ideje".

 

"Mora se razmeti kao funkciomiše inovacija, samo je tako moguća digitalna transformacija. Digitalna revolucija ima dubok uticaj na naš privatan i poslovni život", rekao je nemački zvaničnik i dodao da će Srbija biti domaćin narednog samita.

 

Nakon uvodnih obraćanja usledio je panel premijera, a moderator je bio generalni sekretar RCC Goran Svilanović.

 

Svilanović je podsetio da su se zemlje u regionu dogovorile da međusobno smanje cene rominga.

 

On je rekao i da se procenjuje da je državama u regionu potrebno između 1,5 i pet milijardi evra da se približe EU u oblasti digitalizacije, dodavši da se "na tome radi i da je potrebna podrška".

 

Svilanović je ocenio i da digitalizacija donosi rast BDP i nova radna mesta, dodavši da "na internetu nema mesta korupciji".

 

Među učesnicima je bio predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, koji je rekao da je područje Zapadnog Balkana "kao područje koje deli reka", a da je "ta reka evropska perspektiva".

 

"Na jednost strani reke je prošlost, a sa druge strane je EU i nova digitalna era. Zato treba praviti mostove da pređeno tu reku", rekao je Zvizdić i dodao da "mladim ljudima pripada digitalna era i budućnost Zapadnog Balkana".

 

Zvizdić je ocenio da je najveći nedostatak Zapadnog Balkana "pitanje ukupne infrastrukturne povezanosti".

 

"Raduje me izjava komesarke da će postojati fondovi koji će unaprediti infrastrukturu u regionu i za edukaciju kadrova", rekao je Zvizdić.


Digitalizacija doprinosi rastu BDP-a

 

Direktan rezultat koji je digitalizacija donela poslednjih 10 godina je rast od 1,8% bruto domaćeg proizvoda (BDP), izjavio je Svilanović u Sportskom centru "Boris Trajkovski", gde je u okviru prvog Digitalnog samita Zapadnog Balkana otvoren "Digital EXPO".

 

"Digitalizacija je važna jer, pored ostalog, povećava zaposlenost i omogućava borbu protiv korupcije", rekao je Svilanović.

 

Svilanović je kazao da su istraživanja, ne samo RCC, već i drugih, pokazala da je poslednjih deset godina direktan rezultat koji je digitalizacija donela rast BDP u proseku za 1,8% u regionu.

 

"Tek smo na početku, a to je direktan doprinos", rekao je generalni sekretar RCC.

 

Prema njegovim rečima, jedan od elemenata digitalizacije je roming, a ministri iz Beograda, Sarajeva, Podgorice i Skoplja dogovorili se da smanje cenu rominga.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta