Bugarska priprema komplikovanu koreografiju za predstojeći samit EU - Zapadni Balkan, 17. maja u Sofiji, kako bi udovoljila članicama EU koje ne priznaju Kosovo. Prema pisanju portala bulgarianpresidency.eu, zbog učešća Kosova, čiju nezavisnost ne priznaje pet članica EU (Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija) na samitu, koji bi trebalo da bude najvažnji događaj bugarskog šestomesečnog predsedavanja, neće svi pozvani biti zastupljeni na najvišem nivou (premijer ili predsednik).

 

Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharieva, koja je ove nedelje odgovarala na pitanja poslanika o pripremama za samit u Sofiji, rekla je da nije izvesno koje će još zemlje biti zastupljene na nižem nivou, pored Španije, čiji je premijer Marjano Rahoj rekao 23. marta da će učestvovati samo na večeri, 16. maja.

 

Prema rečima Zaharieve, samit će se odvijati u dva formata.

 

Uoči samita, 16. maja na večeri će se okupiti samo 28 zemalja članica EU i lideri institucija EU, a tema neće biti Zapadni Balkan već digitalna agenda EU.

 

Narednog dana biće održan sastanak 28 + 6 (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, BiH i Kosovo). Domaćin sastanka je bugarski premijer Bojko Borisov, ali će razgovorima predsedavati predsednik Evropskog saveta Donald Tusk zajedno sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

 

Kada je reč o završnoj deklaraciji Zaharieva je stavila do zanja da neke zemlje ne žele da budu potpisnice teksta zajedno sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

 

Ona je rekla da bi više volela da završnu deklaraciju donese samo 28 zemalja EU.

 

Međutim, portal ClubZ piše da se zemljama Zapadnog Balkana ne dopada nacrt konačnog dokumenta koji se fokusira samo na povezivanje i infrastrukturu, kao i da bi voleli da deklaraciju zajednički donesu 28 zemalja članica EU i Zapadnobalkanska šestorka.

 

Na pitanje o učešću Srbije Zaharieva je odgovorila da Beograd nikada nije rekao da neće učestvovati, prenosi bulgarianpresidency.eu. Ironično, ali čini da je liderima Srbije mnogo lakše nego čelnicima nekih zemalja EU da se sastanu i rukuju sa kosovskim zvaničnicima, dodaje se u tekstu.

 

Izvor: Beta

Foto: EK