Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) 24. aprila ponovila je da je Srbija opredeljena za nastavak saradnje u regionu, ali i pozvala sve da pokažu veću odgovornost u izjavama. Ona je rekla i da je je na sastanku izrazila "jasna očekivanja" Srbije u vezi s nastavkom procesa evropskih integracija. Premijer Slovenije istakao je da će ta zemlja nastaviti da aktivno zagovara proširenje EU i u institucijama Unije i u bilateralnim aktivnostima.

 

"Ponovila sam da je pozicija Srbije jasna i vezana za nastavak dobre, konstruktivne saradnje u regionu, ali da to ne zavisi samo od nas. Pozvali smo sve da pokažu veću odgovornost u izjavama i porukama u vezi s raznim otvorenim pitanjima", rekla je Joksimović u izjavi za srpske medije u Brdu kod Kranja u Sloveniji posle samita SEECP.

 

Navela je da je na sastanku premijera članica SEECP ponovila "čvrstu i jasnu poruku" da Srbija učestvuje u regionalnim inicijativama sa "potpuno utemeljenim očekivanjima da se poštuju svi aranžmani u vezi regionalnog predstavljanja", pre svega po pitanju učešća Prištine.

 

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/65264.flv

 

 

"Rekla sam da su naša očekivanja da postojeći dogovori, pre svega pravno obavezujući Briselski sporazum, moraju da budu implementirani u najskorijem roku, posebno u vezi sa Zajednicom srpskih opština".

 

Dodala je da je na sastanku izrazila "jasna očekivanja" Srbije, u vezi s nastavkom procesa evropskih integracija i da je srpska delegacija sa predstavnicima EU "razmenila mišljenja o pozitivnom izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, predstavljenom 17. aprila, i o očekivanjima vezanim za otvaranje novih poglavlja do kraja juna".

 

"Pomenula sam da se u izveštaju EK pominje napredak Prištine u osnivanju ZSO. Mi taj napredak još nismo videli, ali u naredna četiri meseca očekujemo da Priština ispuni svoje obaveze", navela je Joksimović.

 

Ona je rekla da je na samitu razgovarala s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i zvaničnicima drugih zemalja.

 

"Sa Plenkovićem sam razmenila mišljenja o nedavnim događanjima, videćemo kako će se taj politički dijalog nastaviti, dosta teške teme su bile aktuelne prethodnih dana i još uvek su", rekla je srpska ministarka.

 

Upitana da li činjenica da je Srbija na samitu bila predstavljena na nižem nivou od predviđenog govori o nameri Beograda da pošalje određenu poruku, Joksimović je rekla da je razlog za to poseta belgijskog premijera Šarla Mišela Srbiji.

 

"Ne znam zbog čega to tumačite na taj način, u poseti Srbiji je belgijski premijer Šarl Mišel, to je unapred dogovorena poseta, a ovaj sastanak je pomeren, trebalo je da bude u junu. Naša premijerka (Ana Brnabić) i ministar spoljnih poslova (Ivica Dačić) nisu mogli da dođu zbog posete Mišela", kazala je.

 

Navela je i da su brojne druge delegacije na samitu bile predstavljene na nivou zamenika i pomoćnika ministara i da nema razloga da se tumači da Srbija pridaje manji značaj inicijativi SEECP.

 

Cerar: Premijeri članica SEECP potvrdili odluke ministara spoljnih poslova

 

"Donete su dve važne odluke, nova generalna sekretarka Saveta za egionalnu saradnju (RCC) biće Majlinda Bregu, a posle nje Igor Lukšić, dok će Sloveniju na čelu SEECP naslediti Sarajevo, a potom Priština", rekao je slovenački premijer Miro Cerar na konferenciji za medije posle sastanka premijera u Brdu kod Kranja.

 

Ministri spoljnih poslova članica SEECP 23. aprila su odlučili da nova generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju, od 2019. do 2021. godine, bude bivša albanska ministarka evropskih integracija Majlinda Bregu, a da tu funkciju od 2022. do 2024. godine obavlja bivši crnogorski premijer Igor Lukšić.

 

Postignut i dogovor da tom inicijativom od jula 2018. do juna 2019. godine predsedava BiH, a od jula 2019. do juna 2020. godine Kosovo.

 

Cerar je naveo da je na sastanku 24. aprila bilo reči o izveštajima Evropske komisije u vezi s napretkom zemalja regiona u evrointegracijama i o Strategiji EU o Zapadnom Balkanu.

 

"Slovenija će nastaviti da aktivno zagovara proširenje EU i u institucijama Unije i u bilateralnim aktivnostima", kazao je premijer Slovenije.

 

Naveo je da je Slovenija "istakla značaj saradnje i zajedničkog odgovora" na pitanja kao što su masovna migracija i poboljšanje bezbednosti.

 

"Moramo da prihvatimo činjenicu da migracija danas može da budu kontrolisana jedino koordinisanim naporima EU i svih zemalja na migranstkoj ruti", dodao je.

 

Cerar je imao i bilateralni sastanak s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom, a kasnije će imati  sastanke s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem i predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

 

Moto samita SEECP je "Jugoistočna Evropa za budućnost" (SEE4FUTURE).

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/STA, Video: Beta