Mađarski premijer Viktor Orban podržao je pokušaje najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE da blokira rešavanje spora oko imena zemlje s Grčkom. Orban je u video poruci upućenoj skupu nacionalističke opozicije u Skoplju pozdravio odbijanje da se Makedonija "povinuje pod pritiskom stranih sila".

 

Hiljade pristalica VMRO-DPMNE okupile su se 2. juna u Skoplju i usprotivile se pregovorima Skoplja i Atine za nalaženje rešenja spora koji blokira ulazak Makedonije u NATO i Evropsku uniju.

 

Orban je u video poruci pozdravio "mudro i hrabro vođstvo" VMRO-DMPNE koje "neće da se povinuje pritisku stranih sila".

 

Mađarski premijer je među retkim evropskim liderima koji ne podržavaju dogovor premijera dve zemlje Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

 

Potpredsednik Evropskog parlamenta Dimitris Papadimulis, saradnik grčkog levičarskog premijera, rekao je za EURACTIV.com da je Orban "tužan izuzetak" na evropskoj političkoj sceni kad je reč o podršci rešavanju spora oko imena Makedonije.

 

"Orban je opet podrio razvijanje rešenja koje služi Grčkoj, Skoplju i stabilizaciji regiona Balkana kao i samoj evropskoj perspektivi", rekao je Papadimulis.

 

On je dodao da očekuje da predsednik Evropske narodne partije (EPP) Džozef Dol potvrdi svoj stav zato što "'orbanizacija' EPP-a ne samo da šteti demokratiji i Evropi već i samoj EPP". Orbanova stranka Fides i VMRO-DPMNE su članice EPP

 

Kompromisu s Grčkom se protivi i makedonski predsednik Đorđe Ivanov koji je iz VMRO-DPMNE.

 

Opozicija za prevremene izbore

 

Desetine hiljada pristalica opozicione nacionalističke desnice protestovalo je ispred zgrade vlade protiv promene imena zemlje i zatražili prevremene izbore.

 

Konzervativna stranka VMRO-DPMNE, koja je vladala od 2006. do 2017, sazvala je demonstracije navodeći da je levičarska vlada preduzela "apokaliptične" poteze tokom oko godinu dana, koliko su na vlasti.

 

Vođa stranke Hristijan Mickoski rekao je na protestu da je ovo početak kraja sadašnje vlade i zatražio održavanje prevremenih izbora u martu i aprilu 2019. godine, dok bi se u međuvremenu formirala tehnička vlada.

 

"VMRO-DPMNE neće podržati promenu Ustava da bi se ustanovila promena ustavnog imena. Vrlo smo jasni oko toga", rekao je Mickoski na skupu.

 

Posle višegodišnje blokade u grčko-makedonskom sporu oko imena pregovori između dve strane spektakularno su napredovali poslednjih meseci i makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Aleksis Cipras navode da su spremni da zaključe taj spor.

 

Makedonija i Grčka vode višedecenijski spor oko imena Makedonije koje Grčka tvrdi implicira aspiracije za zauzimanje istoimene severne grčke provincije.  Zbog spora oko imena Grčka blokira Makedoniju i njen pristup NATO i Evropskoj uniji.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP