Holandski parlament blokirao je otvaranje pristupnih pregovora Albanije s Evropskom unijom uoči samita EU 28-29. juna, gde je Tirana trebalo da dobije odobrenje za početak pregovora o članstvu. I u slučaju Makedonije, nakon istorijskog sporazuma s Grčkom o imenu, nije izvesno da će dobiti odobrenje za početak pregovora pošto bi Austrija mogla da blokira tu odluku.

 

Više od polovine poslanika holandskog parlamenta, 76 od 150 uključujući poslanike koji podržavaju vladu premijera Marka Rutea, blokiralo je početak pregovora Albanije sa EU navodeći "ozbiljnu zabrinutosti oko borbe protiv korupcije", preneo je 22. juna briselski portal EURACTIV.com.

 

Početak razgovara o članstvu Albanije i Makedonije u EU podržale su 21. juna u parlamentu socijaldemokrate i zeleni koji imaju ukupno 33 poslanika. Oni ocenjuju da će te balkanske zemlje raditi na vladavini prava, borbi protiv kriminala i korupcije ako imaju jasnu perspektivu učlanjenja.

 

Poslanik demohrišćana Martin van Helvert je rekao da Holandija uviđa sve veći uticaj Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu, ali da nema razloga praviti kompromise oko kriterijuma za učlanjenje.

 

Premijer Albanije Edi Rama je 2017. pokrenuo niz reformi sa ciljem da se napravi put ka ka članstvu u EU. Albanija je stavila u ustav operaciju međunarodnog nadgledanja koju vode penzionisane sudije i tužioci iz članica EU a koji pomažu albanskim kolegama u proveri sudija u zemlji.

 

Euraktiv navodi i da u slučaju Makedonije, koja je postigla istorijski sporazum s Grčkom o imenu, nije izvesno da će na samitu dobiti odobrenje za početak pristupnih pregovora pošto bi Austrija mogla da blokira tu odluku.

 

Savet EU za opšte poslove će 26. juna razmatrati početak pristupnih pregovora Albanije i Makedonije, kao i otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom. Zatim 28-29. juna sledi sastanak šefova država i vlada članica Unije.

 

Makedonija je kandidat za članstvo u EU još od 2005. a Albanija od 2014.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com