Zemlje EU moraju da održe svoju reč i otvore pregovore o pristupanju EU sa Makedonijom i Albanijom na samitu lidera 28-29. juna, rekao je u intervjuu za briselski portal Euraktiv grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas ističući da će to doprineti stabilnosti na Balkanu. Grčki ministar smatra da bi otvaranje pregovora sa Makedonijom i Albanijom pomoglo tim zemljama da efikasnije rešavaju probleme i da bi u suprotnom mogao da bude doveden u opasnost sporazum o imenu koji su postigle Grčka i Makedonija.

 

Kocijas, koji Makedoniju sve vreme naziva Severnom Makedonijom, iako Evropska komisija još koristi naziv BJRM, u intervjuu za EURACTIV.com, koji je dao u Luksemburgu pred sastanak ministara spoljnih poslova EU 25. juna, rekao je i da Balkan, zajedno sa Grčkom, treba da ide napred ka zajedničkoj evropskoj budućnosti.

 

On je ukazao na neslaganje u EU među "važnim" članicama o tome da li Evropa treba da se proširi ili produbi ali i rekao da će Albanija i Makedonija i proširenje biti "visoko na agendi" ministara spoljnih poslova.

 

"Želeo bih da pozovem sve strane da shvate da postoje realni problemi sa ovim zemljama ali da će im  proces pridruživanja pomoći da ih efikasnije reše", istakao je Kocijas.

 

Takođe je rekao da je poručio partnerima u EU da budu strogi ali da ne blokiraju evropsku perspektivu Makedoniji i Albaniji.

 

"Plašim se da bi, ako Makdonija ne dobije datum, svi napori, uz žrtvovanja i kompromise sa obe strane, mogli da budu ugorženi. Takođe, ako jedna od dve zemlje počne pregovore a, recimo Albanija, ostane po strani, to će dovesti do nestabilnosti u regionu", kazao je Kocijas.

 

Grčki ministar je rekao i da, ako su neke zemlje imale nerešena pitanja sa Makedonijom i Albanijom, trebalo je to već da kažu, a da je sada tu Komisijin izveštaj o napretku i predlog da se otvore pregovori i da "Evropa mora da drži reč".

 

"Nemačka treba da bude otvorenija za Makronove predloge (o reformi EU)... A Francuska treba da pristane na otvaranje pregovora uzimajući u obzir i pozitvinije raspoloženje koje će Berlin verovatno pokazati. Ne treba da gubimo ili dobijamo ili se delimo na pobednike i gubitnike. Ono što treba, jeste da promovišemo evropsku viziju", istakao je Kocijas.

 

Kocijas je rekao da su na početku primedbe oko Makedonije  Albanije imale Danska, Belgija, Holandija i Francuska, ali da je nekih kontradikcija bilo i u politici Nemačke jer kancelarka Angela Merkel zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji "mora oprezno da vaga" mere koje se odnose na treće strane ili rešenje pitanja migracije.

 

Podsetivši da Francuska nije zadovoljna kako se odvija debata o budućnosti Evrope, Kocijas je rekao da je ključno da se Francuska uskladi sa Nemačkom kako bi se izbegla destabilizacija Balkana.

 

Na pitanje da li mu se čini da posle godina stagancije balkanske zemlje rešavaju probleme ali da neke evropske zemlje to ne žele da vide, Kocijas je odgovorio da se i on pita, iako Grčku i Srbiju veže tradicionalno prijateljstvo, koliko dugo će Albanija stajati i gledati kako Srbija ubrzava pregovore i završava ih a da ih Tirana nije ni započela.

 

"To su destabilišući faktori jer vlade neće uspeti da ih prežive. A promene u regionu Balkana, osim u slučaju Grčke, nikada nisu bile lake ili prijatne", zaključio je grčki ministar spoljnih poslova.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta