Kineski premijer Li Kećijang rekao je u Sofiji da će Kina ostati privržena tržišnoj reformi i većem otvaranju, kao i da nije politički motivisana u promovisanju svoje saradnje sa 16 centralnih i istočnih evropskih zemalja. Li je istakao da je sumnja da inicijativa 16+1 želi da podeli Evropu neosnovana dok je premijer Bugarske poručio kritičarima inicijative da će sva pravila EU biti u potpunosti poštovana.

 

Na konferenciji za novinare u okviru sedmog samita inicijative Kine i 16 centralno i istočno evropskih zemalja (CEEC) u glavnom gradu Bugarske 7. jula Li je rekao da je Kina najavila niz mera za dalje otvaranje u skladu sa sopstvenim razvojnim potrebama i da se neće promeniti zbog spoljnih faktora, prenosi agencija Sinhua.

 

Konferenciju za novinare održali su kineski premijer Li Kećijang, bugarski premijer Bojko Borisov kao domaćin skupa i Andrej Plenković predsednik vlade Hrvatske koja će biti domaćin sledećeg samita platforme 16+1.

 

Po rečima kineskog premiejra, mere za otvaranje Kine pružiće ogromne tržišne šanse svetu, uključujući i zemljama centralne i istočne Evrope. On je rekao da je kineska privreda potpuno sposobna da zadrži pozitivni razvojni zamah.

 

Kina je spremna da investira u region, uz poštovanje prava, pravila slobodne trgovine i pravila EU i da u ekonomskom smislu pomogne zemljama koje još nisu članice EU kao i onima koje to jesu ali još nisu dostigle nivo razvijenosti zapadnih zemalja, rekao je kineski premijer, prenosi agencija Hina.

 

Li je rekao da je sumnja da inicijativa 16+1 želi da podeli Evropu neosnovana, a to su poručili i premijeri Bugarske i Hrvatske, navodeći da taj format nije format koji deli nego koji koristi mogućnost ujedinjenja.

 

Borisov je na konferenciji za novinare poručio kritičarima: "Sva pravila EU će biti u potpunosti poštovana u toj inicijativi", prenosi Hina.

 

Kineski premijer je rekao da je Evropska unija neophodna sila i vrlo važna za globalni mir, stabilnost i prosperitet. On je rekao da slobodna trgovina i međunarodna saradnja treba da se održe da bi se izbeglo usporavanje globalne privrede.

 

Li je istakao da veruje da inciijativa 16+1 treba da ostane otvorena, inkluzivna i transparentna, i pozdravio uključivanje nekih međunarodnih organizacija i institucija kao posmatrača u radu te platforme.

 

Na samitu šefova vlada 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine pored Kine učestvovale su Albanija, BiH, Hrvatska, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

 

Kina ovu inicijativu smatra integralnim delom svog megaprojekta Jedan pojas, jedan put.

 

Srbija potpisala ugovor za modernizaciju pruge Novi Sad-Subotica

 

Na samitu u Sofiji ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je komercijalni ugovor za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice, vredan 943 miliona evra.

 

Ona je ocenila da je izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta "najvažniji i najvredniji infrastrukturni projekat trenutno u Srbiji i regionu".

 

"Ovaj projekat važan je ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje sa regionom i EU, kao i za povezivanje srednje Evrope sa lukom Pirej, u okviru kineske inicijative 'Jedan pojas, jedan put'. Modernizacija  pruge na železničkom Koridoru 10 omogućiće povećanje teretnog saobraćaja na železnici, odnosno da Srbija bude zaista tranzitna zemlja kad je reč o železničkom saobraćaju", kazala je Mihajlović a prenelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Navodeći da ruske i kineske kompanije već izvode radove na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada, ministarka je kazala da će na osnovu potpisanog ugovora biti izgrađeno preostalih 108 kilometara pruge, pri čemu bi radovi na toj deonici mogli da počnu u 2019. godini.

 

"Pregovarali smo skoro godinu dana sa kineskom stranom o zaključenju ovog ugovora i postigli smo najpovoljnije uslove za Srbiju. Srbija se i na ovom samitu potvrdila kao najvažniji partner Kine kad je reč o infrastrukturnim projektima, i verujem da će ovaj projekat biti primer za druge kineske projekte u regionu", kazala je Zorana Mihajlović.

 

Radove na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Novi Sad-Subotica izvodiće konzorcijum kineskih kompanija Čajna rejlvej internešenel (China Railway International) i Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani (China Communications Construction Company - CCCC), koji izvodi radove i na deonici Beograd-Stara Pazova.

 

Zorana Mihajlović je u Sofiji u ime Vlade Srbije potpisala i Memorandum o razumevanju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Kine o zajedničkoj podršci izgradnji Industrijskog parka za voće i povrće.

 

Izor: Beta

Foto: Vlada Srbije