Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, koja predstavlja EU na samitu Zapadnog Balkana u Londonu u okviru Berlinskog procesa, rekla je 10. jula da region čvrsto ide napred i da je EU posvećena zajedničkoj budućnosti. Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednica EK kazala je da EU poslednjih godina radi na približavanju regiona Uniji politički, ekonomski i bezbednosno.

 

"Videli smo izuzetne rezultate, rešenja najtežih bilateralnih pitanja. Zapadni Balkan snažno ide napred. Danas potvrđujemo da smo zajedno sa regionom na tom putu, da delimo posvećenost našoj zajedničkoj budućnosti", kazala je Mogerini.

 

Premijeri, ministri spoljnih i untrašnjih poslova sa Zapadnog Balkana sa partnerima iz nekoliko članica EU i visokim predstavnicima EU sastali su se u Londonu na dvodnevnom samitu kako bi nastavili da jačaju regionalnu saradnju između šest partnera iz regiona, kao i između regiona i EU, u cilju daljeg napretka evropskih integracija Zapadnog Balkana, saopštila je Evropska komisija.

 

Samitu prisustvuju i komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han i evropski komesar za bezbednost Džulijan King.

 

Komisija je navela da će u oblasti socio-ekonomskog razvoja fokus biti na daljem sprovođenju akcionog plana o uspostavljanju Regionalnog ekonomskog prostora dogovorenog na prethodnom samitu u okviru Berlinskog procesa u Trstu 2017.

 

Regionalni ekonomski prostor treba da doprinese atraktivnosti regiona radi ohrabrivanja investicija i povećanja trgovine i time otvaranja radnih mesta.

 

U sklopu te teme na samitu se razgovara i o digitalnim veštinama a posle usvajanja Digitalne agende za Zapadni Balkan u junu u Sofiji.

 

Učesnici samita razmatraju i načine finansiranja malih i srednjih preduzeća i "startapova", kao i potrebu regiona da se angažuje na energetskoj tranziciji i bolje iskoristi značajan hidropotencijal kojim raspolaže.

 

Evropska komisija će, kako bi podržala te ciljeve, a u saradnji sa partnerskim finansijskim institucijama, početkom 2019. izaći sa novim instrumentom garancija kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

 

Uz obećanih od strane EU 150 miliona evra za 2019-20, cilj je da te garancije dostignu milijardu evra investicija u održiv socio-ekonomski razvoj i regionalnu integraciju.

 

U domenu saradnje u bezbednosti, Komisija je ocenila da je samit u Londonu prilika da se unapredi saradnja između agencija za sprovođenje zakona na Zapadnom Balkanu, uključujući u razmeni informacija.

 

Na samitu se razgovaralo i o vezi između korupcije i bezbednosti a predstavnici zemalja Zapadnog Balkana ponovili su da su posvećeni borbi protiv korupcije.

 

Kada je reč o boljoj političkoj saradnji, Komisija je istakla da su regionalna saradnja i dobri susedski odnosi u središtu puta zemalja regiona ka EU.

 

Ministri će u Londonu takođe razmeniti mišljenja o bilateralnim pitanjima i problemima nasleđenim iz prošlosti.

 

Komisija je navela i da EU podržava uključivanje mladih iz regiona u EU projekte, poput programa Kreativna Evropa i Erazmus plus.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/MUP Srbije