Sebastijan Kurc, kancelar Austrije koja predsedava EU od 1. jula, zatražio je da se "smesta prekinu pregovori" o prijemu Turske u EU, a rekao je i da je za prijem Balkana u EU i za bolje odnose s Rusijom. Kancelar je rekao i da je problem imigracije i zaštite granica visoko među prioritetima austrijskog predsedavanja EU upozoravajući da Beč neće prihvatiti odluke koje bi dodatno opteretile Austriju.

 

"Region Zapadnog Balkana je ključni prioritet spoljne i evropske politike Austrije, kao i našeg predsedavanja EU", rekao je Kurc u opsežnom intervjuu objavljenom 15. jula na sajtu atinskog lista Katimerini.

 

On je nastavio rekavši da "podržavamo liniju komesara za proširenje Johanesa Hana" jer "obezbeđivanje zemljama Zapadnog Balkana časne perspektive i kredibilnog puta ka EU, služi našim bezbednosnim, političkim i ekonomskim interesima".

 

Kurc je podržao sporazum Grčke s Makedonijom o rešavanju spora oko njenog naziva jer to, kako je rekao, "pokazuje da uporni pregovori i diplomatija donose rezultat".

 

S druge strane, rekao je kancelar, "godinama sam bio vrlo jasan da treba imati pošten odnos s Turskom. Pregovori EU-Turska treba da se odmah zaustave" jer "Turska se poslednjih nekoliko godina udaljava od Evrope i njenih vrednosti".

 

"Trebalo bi da se usredsredimo na istraživanje drugih oblika saradnje EU i Turske, kao suseda", dodao je Kurc.

 

Kancelar je rekao da je visoko među prioritetima predsedavanja Austrije EU problem imigracije i zaštite granica i upozorio da Beč neće prihvatiti odluke koje bi dodatno opteretile Austriju.

 

Na nedavnim sastancima EU o migracijama, rekao je Kurc, ojačala je saglasnost o potrebi povećane zaštite spoljašnjih granica i jačanja granične službe EU Fronteks, uz "jaku saradnju s trećim zemljama, na primer kroz planiranje 'stanica za iskrcavanje" migranata u tim zemljama.

 

Po rečima Kurca, dva stuba budućnosti EU moraju biti spoljna bezbednost i povećana konkurentnost, uz "stvaranje jedinstvenog evropskog digitalnog tržišta".

 

On je istakao da EU ne bi trebalo da svim članicama nameće jedinstvena pravila o svim oblastima života, već da, kako je rekao, "manje teme" prepusti na rešavanje pojedinim državama i regionima.

 

Uz to, rekao je Kurc, "EU treba približiti narodu - veoma je važno da se sretnemo i pogledamo u oči".

 

"Ne sme biti članica prvog i drugog reda, niti razmena argumenata u kojima se neki osećaju moralno superiornijim od drugih. Kao Predsedništvo (EU), otvoreni smo za svaki predlog koji nas zbližava i jača našu Uniju, mnogo više od same monetarne zone", rekao je Kurc.

 

Na kraju intervjua Kurc se založio za postepenu normalizaciju odnosa EU s Moskvom, uz ocenu da "bez Rusije ne može biti održivog mira u Evropi".

 

"U vezi s pitanjem sankcija EU protiv Rusije, uvedenih zbog kršenja međunarodnog prava, mi smo jasno na istoj liniji s našim evropskim partnerima", rekao je Kurc.

 

Međutim, nastavio je kancelar, "nadamo se da će doći do napretka u primeni odredaba sporazuma iz Minska (o okončavanju krize u Ukrajini), što bi bila osnova za postepeno smanjenje sankcija".

 

Izvor: Beta

Foto: EK