Usvajanje neophodnih amandmana na Zakon o krivičnom postupku i Zakon o Obaveštajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA), kako bi njihove odredbe bile u skladu s odredbama o posebnim istražnim radnjama i zaštiti svedoka i s odlukom Ustavnog suda BiH, te evropskim i međunarodnim standardima, treba da bude najveći prioritet vlasti, navedeno je u nacrtu nove rezolucije Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini.

 

U predloženom dokumentu, koji je sačinio izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda, istaknuta je čvrsta podrška "evropskoj perspektivi BiH, njenom teritorijalnom integritetu, suverenitetu i jedinstvu".

 

Kako je preneo sarajevski Dnevni avaz, dokument obiluje kritikama na račun bh. vlasti, političkih stranaka i njenih lidera zbog nemogućnosti da se dogovore o nekim osnovnim stvarima.

 

Nacrt rezolucije predstavljen je 17. jula na odboru za spoljne odnose Evropskog parlamenta.

 

Snažno se kritikuje pravosuđe u BiH zbog izostanka rezultata u borbi protiv korupcije, a Evropski parlament zahteva mere kojima će se ojačati nezavisnost pravosuđa, kako bi ono bilo imuno i moglo da se odupre novim pokušajima političke instrumentalizacije.

 

U predlogu nove rezolucije BiH se poziva da na vreme odgovori na dodatnih više od 600 pitanja Evropske komisije, kako bi se time doprinelo izradi mišljenja Komisije o aplikaciji BiH za članstvo u Uniju.

 

U dokumentu se izražava i zabrinutost usporavanjem reformi zbog, kako je ocenjeno, neslaganja među političkim partijama i predizbornoj kampanji koja je počela prerano.

 

Izraženo opredeljenje lidera u BiH prema EU mora biti praćeno stalnim provođenjem reformi definisanim u Reformskoj agendi, te pretočeno u sasvim konkretne rezultate, u korist građana, stoji u preloženoj rezoluciji.

 

Navodeći da nema značajnijeg napretka u reformskim procesima, u dokumentu se izražava žaljenje zbog nepostizanja kompromisa u reformi izbornog zakonodavstva, a partijski lideri se pozivaju da što pre dođu do dogovora u vezi sa promenama Izbornog zakona kako bi izbori bili provedeni u skladu s evropskim standardima.

 

BiH se posebno oštro kritikuje što već tri godine nije u stanju postići dogovor o funkcionisanju Parlamentarnog odbora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, uz upozorenje da je neuspešna saradnja sa EP "jasno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

 

BiH je pozvana da usvoji neophodne državne strategije, posebno u oblasti energetike, zapošljavanje i javnih finansija, jer je to, kako je naglašeno, put za pristup dodatnim sredstvima iz Fondova pretpristupne pomoći (IPA).

 

U nacrtu rezolucije je ponovo pozvana Republika Srpska da iz svog ustava izbaci odredbe o smrtnoj kazni, a BiH je upozorena da je dužna sprovesti presude Evropskog suda za ljudska prava.

 

U nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta se osuđuju i pojačani pritisci na novinare, kao i nastojanje stranaka da kontrolišu medije.

 

Posebno se kritikuje stanje javnih emitera, a ponavljen je zahtev da se vlasništvo nad medijima jasno definiše kroz poseban zakon.

 

Evropski parlament naveo je i svoju zabrinutost povećanjem broja migranata koji stižu u BiH, ukazao na nedostatak koordinacije između različitih nivoa vlasti u vezi s tim pitanjem i zatražio da se migrantska kriza ne politizuje.

 

U dokumetu se još naglašava da se migrantska kriza mora rešavati u koordinaciji sa EU i susednim državama BiH.

 

Izvor: Beta

Foto: Shutterstock.com