EU je postigla dogovor sa Makedonijom o raspoređivanju evropskih graničara koji će pomoći toj zemlji da zaustavi priliv migranata a o sličnim aranžmanima se razgovara sa Srbijom i BiH. EU pojačava zaštitu spoljnih granica, uključujući sa trećim zemljama, od kako je migrantska kriza 2015. dostigla vrhunac.

 

Makedonija je 2016. sprovodila inicijativu koju je predvodila Austrija van okvira EU sa ciljem da se Grčka "zatvori" kako bi se zaustavilo kretanje izbeglica dalje na zapad.

 

U to vreme Grčka je smatrala da je taj potez Makedonije "jednostran i da nije prijateljski".

 

Saradnja je olakšana od kako se Makedonija prošlog meseca dogovorila sa Grčkom o imenu i tako krenula ka rešenju spora koji od 1991. "truje" odnose dve zemlje.

 

Novo ime - Republika Severna Makedonija, treba da bude potvrđeno na referendumu kasnije ove godine.

 

Dogovor o raspoređivanju evropskih graničara na makedonskoj granici i sprovođenju zajedničkih operacija parafirali su 18. jula evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos i makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

 

"Taj sporazum će omogućiti da Evropska agencija za zaštitu granica iskaže svoj puni potencijal, brzo reaguje na izazove sa migracijama i štiti naše zajedničke granice", navodi se u saopštenju Avramopulosa.

 

Sporazum će biti zvanično potpisan kasnije, pošto se raščiste pravne prepreke i potvrdi ga Evropski parlament, saopštila je Evropska komisija.

 

Makedonija se graniči sa članicama EU Grčkom i Bugarskom i nečlanicom Albanijom koja je dogovor o saradnji sa EU potpisala u februaru.

 

Navodi se i da su u toku razgovori o sličnim aranžmanima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

 

Fronteks će zbog toga do kraja godine povećati broj osoblja na 1.300 sa 300 u 2015. godini a Komisija je predložila povećanje na 10.000.

 

Potpisivanjem sporazuma o saradnji sa tranzitnim zemljama, poput Turske i Libije, EU je smanjila broj tražilaca azila i migranata koji ulaze u Uniju.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EK