Makedonija je 25. jula formalno počela pristupne pregovore za članstvo u NATO, nakon što je 12. jula dobila poziv na samitu Alijanse u Briselu. Očekuje se da Makedonija postane 30. članica NATO za godinu i po dana.

 

U Skoplje je stigla delegacija NATO predvođena direktorom za evropska i globalna pitanja Džejmsom Mekijem (James McKee) koja će sa makedonskim institucijama razgovarati o političkim, bezbednosnim, odbrambenim, finansijskim i političkim pitanjima u okviru pregovora o članstvu.

 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim nacionalnim koordinatorom za NATO Stevom Pendarovskim, Meki je izrazio očekivanje da će Makedoniija za približno godinu i po postati 30. članica NATO.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/67404.flv

 

"Uzimajući u obzir prethodna iskustva, ceo ovaj proces bi trebalo da traje oko 18 meseci", rekao je Meki.

 

Makedonija će, kako je rekao, postati punopravna članica NATO nakon što završi sve unutrašnje procedure (u vezi Dogovora sa Grčkom oko imena zemlje) i kada sve zemlje članice NATO ratifikuju odluku o ulasku.

 

Članstvo Makedonije u NATO je uslovljeno potpunom primenom Dogovora sa Grčkom, kojim je previđeno da se održi referendum i sprovedu ustavne promene da bi do kraja 2018. država promenila ime u Severna Makedonija.

 

Meki je rekao da će sa predstavncima makedonskih institucija razgovarati o nizu reformi koje treba da se sprovedu u državi, kao i o onima na kojima tek treba da rade u procesu pristupanja Alijansi.

 

"Vaša zemlja je više godina bila uključena u proces Partnerstvo za mir i u izradu akcionih planova za članstvo, što znači da je stvarno spremna", rekao je direktor NATO za evropska i globalna pitanja.

 

Pendarovski je rekao da očekuje da se pristupni pregovori završe do Nove godine, ističući da je glavni politički zadatak vlade i države da sprovede Dogovor sa Grčkom, koji je glavni poreduslov za članstvo.

 

"Očekujemo, međutim, da u pristupnim poregovorima, koji upravo počinju, negde do Nove godine damo maksimum i da ih završimo", rekao je nacionalni koordinator za NATO, a prenose lokalni mediji.

 

Pendarovski je objasnio da se sa delegacijom NATO neće razgovarati o sprovođenju Dogovora sa Grčkom, jer je to zadatak koji Makedonija mora sama da uradi, već o onome što je tipično za pristupne pregovore, od vojno-tehničkih pitanja, do pravnih i finansijskih implikacija.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Vlada Makedonije