Vlasti u Prištini su skinule barijere za uvoz većeg broja poljoprivrednih proizvoda, koje su nedavno uvedene, ali očekujemo da u najkraćem mogućem roku budu skinute sve trgovinske barijere u razmeni robe u regionu CEFTA, rekao je 25. jula ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić. On je kazao i da će, u slučaju da Priština ne ukine sve trgovinske barijere, svaka članica CEFTA odlučiti o recipročnim merama.

 

Ljajić je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima vlada Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom odluke vlasti u Prištini da uvedu trgovinske barijere, odnosno carinu od 30%, na uvoz sezonskog voća i povrća i kukuruza, čime se direktno krši regionalni sporazum o slobodnoj trgovini - CEFTA.

 

Pre tog sastanka, kako je novinarima rekao Ljajić, stigla je potvrda da je u Prištini odlučeno da se ukinu carine samo na određene proizvode, a da će, prema nezvaničnim informacijama, i dalje biti carinjen uvoz paprika, grožđa, malina i kupina.

 

"U slučaju da Priština ne ukine sve trgovinske barijere, svaka članica CEFTA će odlučiti koje recipročne mere će primeniti", istakao je Ljajić.

 

Dodao je da niko od učesnika sastanka ne želi trgovinski rat koji nikome ništa dobro ne donosi.

 

Ljajić je objasnio da se od prištinskih vlasti očekuju da ukinu i dodatne akcize na uvoz građevinskih blokova i brašna iz Srbije, zatim carine na mleko i mlečne proizvode iz Bosne i pivo iz Crne Gore.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/67407.flv

 

Najavio je da će operativno telo rešavati probleme u trgovini u regionu CEFTA u realnom vremenu dok se ne donese dodatni protokol 7 CEFTA spozuma o rešavanju sporova.

 

Odluka o carinama na sezonsko voće i povrće i kukuruz, prema rečima Ljajića, najviše šteti Kosovu gde se proizvodi oko 10% tih namirnica koje uvoze.

 

"Carinsko opterećenje na voće, povrće i kukuruz podiglo bi cene tih proizvoda na Kosovu pa bi najveću štetu imali potrošači", rekao je Ljajić.

 

Dodao je da Srbija Kosovu prodaje kukuruz u vrednosti osam miliona evra godišnje i da bi, verovatno, uspela da nađe neko drugo tržište za tu robu, a barijerama bi najviše bile pogođene Makedonija i Albanija, ali je Srbija želela da se solidariše sa tim zemljama.

 

"Odluka o carinama je suprotna ekonomskoj logici, želimo slobodan protok ljudi, robe i kapitala u zemljama CEFTA sporazuma", rekao je Ljajić.

 

Priština je o odluku o povlačenju carina od 30% na uvoz nekih namirnica, prema rečima Ljajića, verovatno donela i pod pritiskom najave sastanka u Beogradu.

 

Sastanku u Beogradu prisustovali su potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčo Nikolovski i šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

 

Šarović je pozvao privremene organe u Prištini da skinu carine i na proizvode koje uvoze iz te zemlje.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/67411.flv

 

"Pozivamo ih da se vrate u okvire CEFTA sporazuma i ukinu carine, kako za voće i povrće i kukuruz, tako i za mleko, a ako to ne učine BiH će razmotriti kontramere", rekao je Šarović.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta