Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini izjavila je 30. avgusta da se Zapadni Balkan dosad smatrao nestabilnim regionom, ali da se ulazi u fazu gde su zemlje regiona partneri u bezbednosti i odbrani. Šefica evropske diplomatije je istakla i da austrijsko predsedavanje EU radi na tome da Zapadni Balkan bude visoko na agendi EU dodajući da očekuje da tako bude i za vreme rumunskog predsedavanja.

 

Mogerini je uoči sastanka ministara odbrane EU u Beču rekla da je već na zasedanju 29. avgusta bila "veoma korisna rasprava o bezbednosnoj i odbrambenoj saradnji sa Zapadnim Balkanom".

 

"Tradicionalno vidimo Zapadni Balkan kao oblast nestabilnosti, gde je EU mnogo godina, ako ne i decenija, obezbeđivala bezbednost. Sada ulazimo u fazu gde smo partneri u zajedničkoj bezbednosti i odbrani", rekla je Mogerini.

 

Ona je rekla da austrijsko predsedavanje radi na tome da Zapadni Balkan bude visoko na agendi EU, kao što je bilo za vreme bugarskog predsedavanja, i dodala da očekuje da tako bude i za vreme rumunskog predsedavanja.

 

"Razgovarali smo s ministrima, zajedno s NATO i UN, našim ključnim partnerima u regionu, kako da povećamo saradnju u bezbednosti i odbrani u regionu, što je integralni deo naše saradnje s Balkanom", rekla je Mogerini.

 

Na završnoj konferenciji za novinare posle sastanka ministara odbrane EU, Mogerini je rekla da su sve članice poslale snažnu poruku da žele da EU "pojača saradnju na bezbednosti i odbrani sa svim zemljama Zapadnog Balkana".

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/67922.flv

 

Zapadni Balkan tema i sastanka ministara spoljnih poslova

 

Zapadni Balkan i situacija u tom regionu s fokusom na proširenje biće, između ostalog,  tema i na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije u Beču 30. i 31. avgusta.

 

Na takozvanom gimnih sastanku učestvovaće i predstavnici zemalja kandidata - Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske, dok će u ime Srbije učestvovati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

 

Sastanak u Beču organizuju visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU i austrijsko predsedavanje EU.

 

Sastanku će prisustvovati i evropski komesar za proširenje Johanes Han i predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.

 

"Rasprave o Jugoistočnoj Evropi biće u skladu s razvojem u predstojećim mesecima, s fokusom na proširenje", navelo je austrijsko predsedavanje EU.

 

Ministri spoljnih poslova EU sastanak će početi raspravom o Bliskom istoku, a razmatraće i transatlantske odnose, očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom i saradnju u pogledu denuklearizacije Severne Koreje.

 

"Jačanje efikasnog multilateralizma i globalnog poretka zasnovanog na pravilima jedan je od ključnih prioriteta globalne strategije EU", navedeno je u najavi sastanka.

 

Na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU i država kandidata, ministar Dačić učestvovaće na neformalnom radnom ručku na poziv ministarke spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl. Tema neformalnog radnog ručka biće "Kritična infrastruktura i digitalizacija".

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta/Evropski savet