Predsednik grupe Evropska narodna partija (EPP) u Evropskom parlamentu Manfred Veber zalaže se za to da se jasno odrede granice Evropske unije, u koju mora da uđe Zapadni Balkan, a da se sa Turskom prekinu pregovori jer njoj mesta u Uniji nema. Veber je to rekao odgovarajući na pitanje za šta će se zalagati ako dođe na čelo Evropske komisije nakon Žan-Kloda Junkera.

 

"Nije u pitanju veroispovest jer su na Zapadnom Balkanu regioni sa muslimanskom većinom i oni moraju da imaju perspektivu ulaska u EU. Ipak, u kontekstu Turske, moramo imati hrabrosti da zapitamo gde završava Evropa, gde su njene granice. Ako na ulicama Brisela zapitamo obične ljude da li su Sofija, Budimpešta, Beograd sastavni deo Evrope odgovorili bi - da, možda su daleko ali jesu", kazao je Veber u intervjuu koji je 7. septembra objavila poljska Gazeta viborča.

 

Nemački evroposlanik iz bavarske CSU, čiju kandidaturu za šefa EK je podržala nemačka kancelarka Angela Merkel, u intervjuu za Gazetu viborču i još nekoliko evropskih dnevnika izjavio je da EU mora da vodi računa šta i sa kime se spaja, a da bi 90% običnih ljudi u Briselu odgovorilo da turski regioni u pograničnom pojasu sa Irakom sasvim sigurno nisu Evropa.

 

"Identitet će biti jedna od tema koja će dominirati u kampanji pred izbore za Evropski parlament. Želim da ubeđujem ljude da postoji nešto što je evropski način života i evropski identitet. U Evropi imamo principe demokratije, pravnu državu, zajedničku tržišnu privredu, ravnopravnost muškaraca i žena, odvojenu državu od crkve. Imamo jako mnogo zajedničkog", kazao je Veber.

 

Povodom migracijske krize koja je izazvala duboke podele i potrese u EU tokom poslednje tri godine, Veber je označio izbegličke kvote kao mrtvu ideju, a u razgovoru za evropske listove usprotivio se predlozima da zemlje članice, koje ne prihvate izbeglice u okviru evropske relokacije, budu novčano kažnjene preko fondova EU.

 

"Ne treba da uz pomoć budžeta EU kažnjavamo članice za drugačije političke poglede, recimo u pitanju migracije. Ali kada je valjana pravna država u pitanju, ako se problemi ne reše, moramo da proveravamo da li se fondovi EU u pojedinim zemljama koriste korektno, uz garancije korektnog rešavanja sporova od strane nezavisnog pravosuđa", kazao je Veber.

 

Lider EPP u Evropskom parlamentu podsetio je takođe da Evropa, u čijim su temeljima i vrednosti hrišćanstva, ne sme da prestane da pomaže ljudima u nevolji.

 

"Moramo kao prvo da pružimo punu podršku onima koji brane spoljnu granicu EU. Kao drugo, Evropa kao kontinent zasnovan na vrednostima i hrišćanstvu ne može da prestane da pomaže ljudima u nevolji. I tu imam na umu ambiciozni program prebacivanja izbeglica (iz logora OUN van Evrope) u EU. Kao treće, Unija neće imati lepu budućnost ako Afrika ostane u haosu. Moramo da pomažemo humanitarno ali i da poboljšavamo trgovinske odnose koji pogoduju investicijama", kazao je Manfred Veber u intervjuu za nekoliko evropskih listova.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP