Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski ponovio je da ta opoziciona sranka ne prihvata Dogovor sa Grčkom oko imena zemlje, ali da smatra da svaki građanin na predstojećem referendumu treba da postupi po sopstvenom ubeđenju. VMRO DPMNE jeste za EU i NATO ali je snažno protiv Dogovora sa Grčkom jer, kako smatraju, ne odražava interese Republike Makedonije.

 

Posle višečasovnog sastanka Centralnog i Izvršnog komiteta o stavu najveće opozicione stranke prema referendumu, Mickoski je pred ponoć 11. septembra novinarima rekao da je "VMRO DPMNE doneo odluku da svaki građanin postupi po sopstvenom ubeđenju".

 

"Svaka osoba... će doneti odluku za koju smatra da je najbolja. Makedonija nam je sve, neće o tome partije odlučivati. O nacionalnom pitanju će odlučivati nacija, a svi mi ćemo se pokloniti pred odlukom", rekao je predsednik VMRO DPMNE.

 

Takav neutralan stav VMRO DPMNE je u javnosti duže vreme očekivan, iako je partija danima taktizirala ne saopštavajući stav o tome da li će podržati ili bojkotovati referendum i rezultat je unutrašnje podele.

 

Nezvanično u VMRO DPMNE postoje tri struje, jedna je za bojkot, druga da se izađe na referendum i glasa "protiv", a treća da se glasa "za" Dogovor sa Grčkom.

 

U izjavi, posle koje nisu bila dozvoljena pitanja brojnih makedonskih novinara, Mickoski je u većem delu kritikovao Dogovor sa Grčkom o rešavanju spora oko imena, koji je postigla vlada Zorana Zaeva i kamanju za prihvatanje tog dogovora.

 

Lider opozicije je ponovio da je VMRO DPMNE za EU i NATO, ali da je snažno protiv Dogovora sa Grčkom, jer ne odražava interese Republike Makedonije.

 

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena države, koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

 

Mickoski je optužio Vladu Makedonije da se u kampanji za prihvatanje promene imena Makedonije "igra emocijama ljudi" i da za godinu i po dana rada nije postigla nikakve rezultata.

 

Pozvao je premijera Zaeva na novi televizijski duel na kojem bi razgovarali o Dogovoru sa Grčkom i o korupciji i skandalima koji, kako je rekao, prate rad vlade.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP