Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da je važno da Evropska unija ostane dosledna i pouzdana i da zemljama Zapadnog Balkana ponudi istinsku evropsku perspektivu pošto će se one u suprotnom okrenuti drugim zemljama, koje su za to spremne, a koje ne dele vrednosti EU. Mas je rekao da se ne sme dozvoliti da nacionalisti i populisti u Evropi proglašavaju EU za pretnju.U govoru u nemačkom parlamentu Mas je ocenio da je važno da jedan od najviših prioriteta, ne samo u spoljnoj već i u evropskoj politici, bude izgradnja snažne i suverene Evrope.


"Odgovor na 'Amerika na prvom mestu', 'Rusija prva' ili 'Kina prva' nije 'Evropa na prvom mestu' nego 'ujedinjena Evropa", rekao je Mas na sednici posvećenoj budžetu 12. septembra.


Mas je rekao da je u evropskoj spoljnoj politici aktuelno pitanje kako će se stvari dalje razvijati na Zapadnom Balkanu, i da se slaže sa tim da države regiona treba da stvore preduslove za evropsku perspektivu i pristupne pregovore.


"Podjednako je, međutim, važno da mi tim zemljama ponudimo evropsku perspektivu, i to pouzdanu, pošto će se u suprotnom okrenuti drugim zemljama koje su već spremne, poput Kine, i koje ne dele vrednosti koje imamo mi, i Evropska unija", rekao je Mas, prenelo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.


"Zato je važno da ostanemo dosledni i pouzdani, i prema zemljama Zapadnog Balkana", dodao je Mas.


Podsetivši da je pre 28 godina u Moskvi potpisan sporazum dva-plus-četiri koji je bio preduslov za ujedinjenje Nemačke, Mas je rekao da su tada mnogi sanjali o eri bez ratova i istinski ujedinjenim narodima.


"Nažalost, dogodilo se drugačije. To danas znamo. Svi znamo spoljnopolitičke teme: Nesigurnost u transatlantskim odnosima, interesima vođena ekspanzija Kine, aneksija Krima suprotno međunarodnom pravu, krize koje okružuju Evropu, Sirija, Jemen, Iran, Gaza, pa i pukotine, a ne sme ih se potceniti, unutar Evropske unije", rekao je Mas.


Prema rečima nemačkog ministra, ne sme se dozvoliti da nacionalisti i populisti u Nemačkoj i Evropi proglašavaju EU za pretnju, već je potrebno, možda i više nego u pošlosti, pokazati da je upravo ona preduslov za rešavanje problema.


"Za sve izazove sa kojima se suočavamo - ekonomske, društvene, ekološke i klimatske izazove i pitanje migracija - važi: Niko u Evropi neće biti u stanju da na ta pitanja još odgovori nacionalno, već je potrebno evropsko rešenje. U raspravi o tome šta je nemački interes, u takvoj situaciji se mora doći do zaključka da nemački interes ima ime i da ono glasi Evropa", rekao je Mas.


Izvor: Euractiv.rs

Foto: Beta/AP