Komesar za proširenje EU Johanes Han i makedonski premijer Zoran Zaev najavili su 18. septembra u Skoplju da će naredne sedmice početi pripreme za pristupne pregovore Makedonije. Zaev je rekao da će 27. septembra početi skrining koji je uvod u početak pregovora o članstvu u EU u junu 2019. do kada će, prema njegovim rečima, Skoplje pokazati dvostruko više konkretnih reformi u ključnim oblastima.

 

"Naredne sedmice imamo važan sastanak u Briselu koji će označtiti početak skrininga, odnosno početak pripremnih aktivnosti za pregovore. Mislim da smo na početku jednog važnog procesa", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zaevom.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/68384.flv

 

On je rekao da nije reč samo o pravnim odredbama, već i o stvarima koji imaju očigledan uticaj na svakodnevni život građana Makedonije, kao što su kvalitetan vazduh, kvalitetni prehrambeni proizvodi, zdravstvo, obrazovanje...

 

Zaev je rekao da će 27. septembra početi skrining koji je uvod u početak pregovora o članstvu u EU u junu 2019. godine.

 

"Već pravimo važne reforme, a do juna 2019. ćemo pokazati dvostruko više konkretnih reformskih pokreta u ključnim oblastima, kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije, reforma javne uprave i obaveštajnih službi", rekao je on.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/68381.flv

 

Zaev je naveo da će najvažniji korak ka EU napraviti građani 30. septembra na referendumu o imenu države, davanjem podrške dogovoru s Grčkom koji je osnovni uslov za evrointegracije.

 

Han je ocenio da građani Makedonije 30. septembra imaju jedinstvenu priliku da odrede svoju budućnost, koja se pruža jednom u životu.

 

"Referendum je jedinstvena mogućnost da se donese odluka s dalekosežnim posledicama. Ta odluka će imati uticaj na građane, njihovu decu u generacijama koje još nisu rođene", rekao je evropski komesar za politiku susedstva i proširenja.

 

Han je pozvao Makedonce da se informišu i izađu na referendum, ponavljajući da dogovor s Grčkom ima snažnu podršku međunarodne zajednice i da je čuvar te zemlje i njenih evroatlantskih perspektiva.

 

Evropski komesar je rekao da i danas, nažalost, tu zemlju mora da nazove BJRM, iako mu se ta skraćenica ne dopada, ali da ima želju da je u budućnosti zove Severna Makedonija, ako mu to njeni građani omoguće.

 

"Na vama ostaje da to rešite 30. septembra. Vrata EU su otvorena, ali vi rešavate da li ćete iskoristiti tu mogućnost. Nema vremena za gubljenje", rekao je Han.

 

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom, koji je postigla vlada Zorana Zaeva, o promeni imena države u Severna Makedonija, što je osnovni uslov za članstvo u EU i NATO.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP, Video: Beta/EK