Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da sporazum Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da mora biti u skladu sa međunarodnim pravom. Han je rekao i da će EU nastaviti intenzivno da radi sa obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će "u potpunosti sprovesti sve strane". Za Crnu Goru je rekao da treba da pokaže više rezultata u ključnim oblastima, uključujući po pitanju slobode medija.

 

"Stav visoke predstavnice Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima je jasan i bio je jasan od početka njenog mandata - zajednička akcija o trajnom miru između Srbije i Kosova i u regionu u celini je glavni prioritet za EU", rekao je on u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

 

Upitan da li je za EU prihvatljiva promena granica i da li su stavovi Badinterove komisije o nepromenjivosti granica bivših federalnih jedinica Jugoslavije i dalje na snazi, on je rekao da što se tiče dijaloga Beograda i Prištine trajno rešenje znači održivo, realno rešenje prema međunarodnom pravu.

 

"Ovo je vodeći princip, nakon što su radovi na završnoj fazi dijaloga započeli u julu 2017. godine. Svaki sporazum mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EU. Strane zajednički definišu okvir za zajedničku saglasnost i javno su kazali kako vide prioritete za trajno rešenje. Treba im dati prostor za dogovor o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je on.

 

Kako je dodao, kao posrednik neće komentarisati moguće elemente pravosnažnog obavezujućeg sporazuma.

 

"Trudimo se i nastavićemo da intenzivno radimo sa obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati međunarodna zajednica i koji će u potpunosti sprovesti sve strane. Dozvolite mi da podsetim da se nijedna nova država ne može pridružiti Evropskoj uniji bez rešavanja bilateralnih pitanja", dodao je Han.

 

Crna Gora treba da pokaže još rezultata

 

Govoreći o Crnoj Gori, on je rekao da pet godina nakon početka pregovora o pridruživanju očekuju konkretne rezultate reformi vidljive građanima Crne Gore, a posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i slobodi medija.

 

"Primećen je neki napredak tokom leta, na primer, oduzimanje droge i hapšenja vezana za krijumčarenje cigareta u Luci Bar. Međutim, i dalje je potrebno još rezultata u ključnim oblastima, uključujući trgovinu ljudima, pranje novca i oduzimanje i konfiskaciju kriminalnih sredstava", rekao je Han.

 

On je ocenio da po pitanju slobode medija u Crnoj Gori stanje nije ništa bolje nakon objavljivanja izveštaja EU o napretku.

 

"Više puta sam naglasio da očekujemo brzu i efikasnu istragu napada na novinare, uključujući i potpuno neprihvatljiv napad na Oliveru Lakić. Štaviše, političko mešanje u nacionalnu javnu televiziju (RTCG) i dalje je predmet ozbiljne zabrinutosti", rekao je on.On je dodao da bi sve političke partije trebalo aktivno da se uključe u rad radne grupe koja će se baviti izmenama izbornog zakonodavstva i naglasio da EU "veoma pažljivo" prati događaje vezane za skupštinsku radnu grupu i raduje se njenom formiranju.

 

"Ova ad hok parlamentarna struktura trebalo bi da počne sa radom što pre, jer ima važne i ambiciozne zadatke pred sobom, uključujući sveobuhvatnu izbornu reformu, pitanje političkog mešanja u Savet nacionalnih javnih emitera, uklanjanje izazova vezanih za rad Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije, pronalaženje rešenja za izbor članova Sudskog saveta i rešavanje pitanja lokalnih izbora", rekao je Han.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta