Građani Makedonije će 30. septembra na referendumu imati mogućnost da odluče da li žele da njihova zemlja postane članica NATO i počne pristupne pregovore s EU 2019. godine. Referendum na kojem treba da se izјаsne da li su za dogovor s Grčkom o rešavanju spora oko imena, koji mnogi označavaju istorijskim i važnim za budućnost zemlje, podržale su SAD i zemlje EU, predvođene Nemačkom.

 

Makedonija je podeljena na dva suprotstavljena bloka - jedan predvodi vladajuća koalicija Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) koja se zalaže za uspeh referenduma, dok drugom, koji vodi kampanju da referendum propadne, pripadaju predsednik države Đorđe Ivanov i najveći deo rukovodstva opozicione VMRO DPMNE.

 

Kampanju vladajuće koalicije podržalo je više od 100 manjih stranaka i građanskih organizacija @Izađi ZA evropsku Makedoniju i brojne javne ličnosti, među kojima su bivši premijeri Ljubčo Georgievski i Vlado Bučkovski, kao i najbolji makedonski fudbaler svih vremena Darko Pančev.

 

Premijer Makedonije Zoran Zaev, koji je s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom postigao sporazum o rešavanju gotovo trodecenijskog spora, smatra da će građani u velikom broju izaći na referendum i podržati dogovor kojim se garantuje makedonska država, identitet i jezik.

 

Zaev kaže da Makedonija nama drugu alternativu osim EU i NATO i da ne postoji nikakav plan B ili C, i ističe da će o evroatlantskom putu zemlje odlučivati samo oni koji izađu na referendum.

 

"U nedelju će vaš glas odrediti smer kojim će krenuti Makedonija. Odlučuju oni koji glasaju. Ako je ogromna većina za, trajno ćemo trasirati naš put ka NATO i EU. Sada je vreme za odluke", rekao je Zaev u poruci makedonskoj javnosti pred početak referendumske tišine.

 

S druge strane su predsednik Makedonije Ivanov i lider najveće opozicione stranke VMRO DPMNE Hristijan Mickoski, s delom rukovodstva, koji tvrde da referendum ne sme da uspe, jer bi prihvatanje dogovora s Grčkom ugrozilo državnost i nacionalni identitet etničkih Makedonaca.

 

Ta opoziciona partija pred referendum ipak nije izašla s jasnim stavom, već je pozvala članove da sami odluče da li će izaći na referendum ili ga bojkotovati, jer je članstvo podeljeno po tom pitanju, od pristalica bojkota, preko onih koji će izaći i zaokružiti ne, do dela članstva u urbanim sredinama koji nameravaju da glasaju za.


U slučaju da referendum uspe, vladajućoj koaliciji, koja sada ima 71 poslanika, za ustavne promene kojim će imenu države Makedonija biti dodata odrednica "severna", biće potrebni i poslanici VMRO DPMNE, kako bi imala potrebnu dvotećinsku većinu od 80 poslanika.

 

Lider VMRO DPMNE Mickoski je nekoliko puta ponovio da će ta stranka poštovati odluku naroda na referendumu ako bude uspešan, ali je grupa od 20 od 48 poslanika VMRO DPMNE na svojim Fejsbuk profilima odmah reagovala da neće glasati za izmene Ustava, kasnije ublažavajući da je to bio lični stav, a ne stranački.

 

U najvećoj opozicionoj stranci tvrde da će referendum smatrati uspešnim samo ako izađe više od polovine upisanih birača i od njih više od polovine zaokruži "za", dok vladajuće partije najavljuju da će parlament razmatrati ustavne promene i ako na referendumu ne bude postignut cenzus, ali ako značajno veliki broj glasača podrži dogovor.

 

Na bojkot je tokom kampanje otvoreno pozivala koalicija manjih stranaka i nevladinih organizacija predvođenih malom vanparlamentarnom proruskom partijom Jedinstvena Makedonija.

 

Opozicija koja se zalaže za neuspeh referenduma je poslednjih dana iznosila sumnje da vladajuća SDSM namerava da na referendumu napravi izbornu krađu, ali je to vladajuća strana odlučno negirala.

 

Ministar policije Oliver Spasovski je upozorio da će biti kažnjen svako ko pokuša da namesti referendumsko glasanje ili da spreči građane da obave svoje građansko pravo 30. septembra.

 

Prema informacijama medija, referendum će obezbeđivati više od 6.000 policajaca.

 

Izjašnjavanje građana Makedonije će nadgledati rekordnih 12.400 posmatrača, od kojih će 493 biti strana, a za praćenje su se akreditovala i 83 strana novinara iz 32 medija.

 

Građani Makedonije će se o referendumskom pitanju "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Makedonije i Grčke?" izjašnjavati na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.

 

U štampariji "Kiro Dandaro" tvrde da su glasački listići visokog kvaliteta s 20 zaštita i da nema nikave mogućnosti za kopiranje.

 

Na dan referenduma pravo da se izjasni o dogovoru s Grčkom o rešavanju spora oko imena Makedonije ima 1,8 miliona građana.

 

Prema izbornoj komisiji, da bi referendum bio uspešan moraju da se ispune dva uslova - da izađe najmanje polovina upisanih birača plus jedan, odnosno više od 903.169 i da "za" zaokruži najmanje 451.586 građana Makedonije.

 

Izvor: Darko Savanović, dopisnik agencije Beta

Foto: Beta/AP