EU i Albanija su 5. oktobra u Tirani potpisale sporazum o saradnji te zemlje i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) u upravljanju granicom. Taj sporazum, prvi takav potpisan sa nekom trećom zemljom, omogućava Fronteksu da koordiniše operativnu saradnju članica EU i Albanije u upravljanju spoljnim granicama EU.

 

Fronteks će moći, kako je predviđeno, da preduzima akcije na spoljnim granicama jedne ili više susednih članica EU sa Albanijom. To može da uključi intervenciju na albanskoj teritoriji, ako se Albanija složi, saopštila je Evropska komisija.

 

Sporazum predviđa mere za borbu protiv nelegalne migracije, posebno u slučaju iznenadnih promena kretanja migranata, kao i prekograničnog kriminala, i može da uključi povećanje tehničke i operativne pomoći na granici.

 

Za svaku takvu operaciju Albanija i Froteks moraju da dogovore plan.

 

Sporazum su potpisali ministar unutrašnjih poslova Austrije i predsednik Saveta Herbert Kikl i evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos sa strane EU i albanski ministar unutrašnjih poslova Fatmir Džafaj.

 

Avramopulos je rekao da se migratorni i bezbednosni izazovi ne zaustavljaju na spoljnim granicama EU i da je "Evropa koja štiti" ona Evropa koja radi zajedno sa zemljama partnerima u susedstvu i dalje.

 

"Sporazum sa Albanijom, prvi te vrste sa nekom trećom zemljom, predstavlja prekretnicu u saradnji u upravljanju granicom na spoljnom planu. Nadam se da je to početak naše veće saradnje sa celim regionom Zapadnog Balkana", istakao je Avramopulos.

 

Austrijski ministar je kazao da će nove mere za unapređenje kontrole na spoljnim granicama EU doprineti smanjenju nelegalnih prelazaka ali da uvek može da se uradi više.

 

"Saradnja sa našim susedima je posebno važna. Taj sporazum će nam omogućiti da povećamo podršku Albaniji u oblasti upravljanja granicom", rekao je Kikl.

 

Inače, pregovori o sporazumu sa Albanijom o saradnji sa Fronteksom počeli su u decembru 2017. a nacrt su u februaru 2018. parafirali albanski ministar unutrašnjih poslova i evropski komesar Avramopulos. Savet je u julu odobrio potpisivanje sporazuma.

 

Nacrte sporazuma o saradnji sa Fronteksom parafirali su i Makedonija (u julu) i Srbija (u septembru), dok se sa Crnom Gorom i BiH pregovara.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EK