Prema prvim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH, na izborima za članove Predsedništva BiH pobedili su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik. U CIK su izbori ocenjeni kao izuzetno fer i korektni dok u koaliciji za nestranačko posmatranje kažu da su uočene neke nepravilnosti i takođe ukazuju da je na svakom petom biračkom mestu bilo više od 10% nevažećih listića. Predsednik Republike Srpske Dodik izjavio je 8. oktobra da će sa nove funkcije prvo zatražiti da bude ukinut visoki predstavnik za BiH koji nadgleda sprovođenje civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma.Na osmim opštim izborima u BiH od Dejtonskog mirovnog sporazuma izborima građani BiH 7. oktobra birali su članove Predsedništva BiH, poslanike u državnom i entitetskim parlamentima, predsednika i potpredsjednike RS i predstavnike za kantonalne skupštine u FBiH. Pravo glasa imalo je 3,35 miliona  birača.

 

Na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH kandidata SNDS-a Dodik, na osnovu 84,33% obrađenih glasova, osvojio je 54% glasova, a Mladen Ivanić iz Saveza za pobedu 43%, prenelo je asarajevskoOslobođenje pozivajući se na CIK.

 

U Federaciji BiH, na osnovu 80,5% obrađenih glasova, Džaferović iz SDA je osvojio 37,3% glasova na izborima za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, kandidat SDP-a Denis Bećirović 33,4%, a kandidat SBB-a Fahrudin Radončić 13% glasova.

 

Na izborima za hrvatskog člana Predsedništva kandidat DF-GS Komšić je osvojio 41%, a kandidat HDZ-HNS Dragan Čović 37% glasova.

 

Predsednik CIK BiH Branko Petrić izjavio je 7. oktobra po zatvaranju birališta da je na izborima glasalo 53,26% ukupnog broja birača, ali da nedostaju podaci sa još nekih biračkih mesta pa se očekuje da će izlaznost biti za oko dva procenta veća.

 

Prema njegovimečima, izlaznost iznad proseka zabeležena je u Banjaluci, gde je glasalo više od 60% građana, u Banovićima i Han Pijesku 70%, u Zvorniku 60% i u Gornjem Vakufu 62%.

 

Petrić je kazao da je na desetak mesta od 6.000 biračkih mesta bilo remećenja reda i mira što su komisije, policija i stranke rešili i pod kontrolu stavili izborni sistem.

 

"Iz ovoga proizlazi da su ovi izbori bili izuzetno fer i korektni, nasuprot katastrofičnih najava da su izbori slabo organizovani ili da se može očekivati krah izbora", kazao je Petrić.

 

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" saopštila je 8. oktobra da su izbori u BiH protekli uglavnom u skladu sa izbornim zakonom, ali da su uočene određene nepravilnosti koje ukazuju da je nužno unapređenje izbornog procesa.

 

Direktor koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović je rekao da su rezultati izbora za člana Predsedništva BiH, koje su objavili na temelju slučajnog uzorka kasnije potvrđeni od CIK.

 

Jovanović je naveo da je "Pod lupom" zabeležila 14 slučajeva takozvanog "bugarskog voza", a da su građani prijavili više od 200 nepravilnosti koje se tiču kupovine glasova i kršenja izborne tišine.

 

On je dodao da je na svakom petom mestu u BiH bilo više od 10% nevažećih listića.

 

"Proglašavanje nevažećih glasačkih listića obavljeno je uz pomoć CIK. Na skoro svakom petom mestu u zemlji ima više od 10% nevažećih listića u izboru za Predsedništvo BiH", naveo je Jovanović.

 

Prema njegovim rečima, i na ovim izborima nastavljena je praksa "šireg porodičnog glasanja", a oštećene glasačke vreće zabeležene su čak u 30 izbornih mesta.

 

Dodik: Prvo ću tražiti da se ukine visoki predstvanik za BiH

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prema prvim preliminarnim rezultatima CIK osvojio najviše glasova na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH, izjavio je 8. oktobra da će sa nove funkcije prvo zatražiti da bude ukinut visoki predstavnik za BiH koji nadgleda sprovođenje civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma.

 

Dodik, koji je i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je za RTS rekao da, ukoliko ostali članovi Predsedništva BiH žele da prihvate njegov predlog imaće dijalog, jer kako je objasnio, ako hoće da naprave "malo jaču Bosnu nego što je imamo danas, onda moraju da izbace visokog predstavnika".

 

"Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbedima podršku. Znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, da Srbija se slaže, Hrvatska se slaže. Ostalo je da se još složi Amerika", rekao je Dodik.

 

On je kazao da u BiH postoji "stara američka administracija koja radi po recedivima prošlosti", ali da će pokušati da pošalje pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu i zatraži njegovu podršku da se ukine visoki predstavnik.

 

"Verujem da ću uspeti da dođem do njega", kazao je Dodik i zahvalio na pomoći i pažnji koju Srbija ima prema RS.

 

"Ja ću tražiti da to bude zvaničan stav Predsedništva, ukoliko Bosna želi da bude suverena i hoće da bude zemlja u međunarodnom kapacitetuonda mora da radi bez visokog predstavnika", rekao je Dodik. On je objasnio i da će zatražiti da stranci ne budu u Ustavnom sudu BiH.

 

"Stranci u ustavnom sudu moraju da idu, to će biti jedan od mojih prvih zahteva. Ako ne bude dijaloga na tu temu i prihvatanja od strane drugih predstavnika, nemam razloga da ja prihvatim bilo šta što oni misle da treba da urade", rekao je Dodik.

 

"Ja ću pokušati da poziciju RS u okviru BiH ojačam i poziciju srpskog naroda u celini", rekao je Dodik i dodao da će ili putem video linka iz kancelarije u Istočnom Sarajevu učestvovati u sednicama Predsedništva BiH.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP