Skupština Makedonije usvojila je dvotrećinskom većinom glasova odluku o pristupanju ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom. Glasanjem je završena prva od ukupno tri faze u postupku za izmenu Ustava. Izmenama Ustava treba da bude prevaziđen dugogodišnji spor Skoplja i Atine oko imena Makedonije i da se deblokira proces evropskih i atlantskih integracija te zemlje.

 

Premijer Zoran Zaev ocenio je da je Makedonija izglasavanjem početka ustavnih promena zakoračila ka zapadnim savezima. On je posebno zahvalio grupi poslanika opozicione stranke VMRO-DPMNE koji su glasali za predlog vlade, što su se stavili iznad "partijskog interesa".

 

"Makedonija će biti deo EU i NATO. Ovom istorijskom odlukom naše započeto pristupanje NATO će se nastaviti a 2019. godine će početi proces za EU", rekao je Zaev na konferenciji za novinare u prisustvu dela poslanika, predsednika parlamenta Taljata Džaferija i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova.

 

Zaev je zahvalio svakom od 80 podslanika koji su glasali za odluku o početku procesa ustavnih izmena i posebno grupi od osam poslanika  opozicionog VMRO DPMNE, koji su omogućili potrebnu dvotrećinsku većinu, "što su se stavili iznad partijskog interesa i pored pritisaka rukovostva".

 

Skupština Makedonije je 19. oktobra uveče dvotrećinskom većinom od 80 glasova u dva odvojena glasanja usvojila odluku za pristupanje ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom.

 

Prvi put se u Sobranju glasalo korišćenjem elektronskog sistema, ali se na insistiranje šefa poslaničke grupe opozicionog VMRO Dragana Dajeva ponovo glasalo pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika.

 

Sednici na kojoj se glasalo o predlogu Vlade Makedonije da se pristupi ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom s Grčkom prisustvovali su premijer Zoran Zaev i ministar unutrašnjih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Dogovor sa Grčkom.

 

Premijer Zaev ocenio je na konferenciji za novinare da je proces glasanja u parlamentu bio transparentan dodajući da je ubeđen da će se u daljem procesu priključiti više od 25 poslanika. "Postoji šansa da završimo ovaj proces i sa svih 120 glasova za ustavne promene", istakao je Zoran Zaev.

 

"Danas je istorijski dan. Zajedno smo napisali istoriju", rekao je premijer Makedonije i  pozvao i ostale poslanike opozicione koalicije, koji su glasali protiv, da se priključe procesu ustavnih promena koji ima još dve faze.

 

Glasanjem u Sobranju završena je prva od ukupno tri faze u postupku za izmenu Ustava. U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

 

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

 

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

 

Premijer Grčke Aleksis Cipras čestitao je Zoranu Zaevu na uspešnom glasanju u parlamentu rečima: "Čestitke moj prijatelju Zorane Zaeve".

 

"Glasanje je veliki korak ka našem zajedničkom uspehu. Veoma važan korak ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za naše narode", napisao je Cipras na Tviteru.

 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na Tviteru je na makedonskom jeziku poručio da je Makedonija posle izglasavanja ustavnih promena "jedan veliki korak bliže zauzimanju mesta koje joj pripada u našoj transatlantskoj zajednici".

 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je da je ovo veliki dan za demokratiju u Makedoniji i čestitao svima koji su odlučili da idu putem ka Evropskoj uniji. "Očekujem da će slobodan izbor svih poslanika biti u potpunosti poštovan, posebno onih koji su večeras promenili stranu. Potrebno nam je državništvo, a ne partijske igre“, napisao je Han na Tviteru.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP