Češki premijer Andrej Babiš upozorio je u Pragu, na konferenciji "Naša bezbednost se ne podrazumeva sama po sebi", da Evropa što pre mora da definiše prostor u kome brani svoje vrednosti, a u njemu i jasnu strategiju za Zapadni Balkan, kako uticaj ne bi preuzele druge svetske sile čiji interesi nisu isti. Ocenivši da EU mora da osmisli politiku kako da ostane najbezbedniji region, Babiš se zauzeo za što hitnije proširenje Šengenske zone na Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju.

 

"Potrebna nam je jasna strategija za Zapadni Balkan. Zato što, ako je ne budemo imali, Zapadni Balkan će biti pod uticajem drugih svetskih sila koje imaju druge interese, različite od naših", kazao je Babiš 1. novembra.

 

Češki premijer je podsetio da je Češka šesta najbezbednija zemlja u svetu a Evropa dugoročno najbezbedniji region, ali da EU mora da osmisli strategiju da to tako i ostane.

 

"Moramo da definišemo prostor u kome ćemo braniti naš evropski kontinent. Potrebno nam je pre svega da govorimo više o šengenu a manje o evru. Potrebno nam je da ubrzano uzmemo u šengen Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju", rekao je Babiš na konferenciji o bezbednosti Češke u okviru proslava stote godišnjice osnivanja Čehoslovačke.

 

Kao glavni izazov češki premijer naveo je borbu protiv terorizma i protiv krijumčara.

 

"Krijumčara ljudi, droga, oružja, nafte. Tokom 2016. godine zaradili su 5,7 milijardi evra. Oni danas određuju ko će doći u Evropu, ilegalni migranti koji za svaki put plaćaju 3.000 do 5.000 dolara. Mi jasno kažemo da svako ko dolazi u Češku da radi, imamo najnižu nezaposlenost u Evropi, 2,5 odsto, dolazi sa radnom dozvolom. I to bi tako trebalo da bude i svugde u Evropi", kazao je Andrej Babiš.

 

Premijer je pohvalio evropsku agenciju Fronteks ali je konstatovao da je možda došlo vreme da se menjaju nadležnosti i da Evropa dobije mogućnost da štiti granice i interveniše van svoje teritorije, uz potrebu dogovora u oblasti migracije sa državama Severne Afrike kao što je migracijski talas na istočnom Mediteranu zaustavio dogovor EU sa Turskom.

 

Andrej Babiš odbio je na konferenciji sve češće zahteve, nakon pogibije nekoliko čeških vojnika u terorističkom napadu u Avganistanu ove jeseni, da se češki vojnici povuku i vrate u domovinu, jer ginu u misiji koja počinje da liči na močvaru Vijetnama u kojoj su se u prošlom veku zaglibile SAD.

 

"Kao i ja primetili ste glasove da treba da odemo iz Avganistana. Rado bih ovde ponovio: sigurno se nećemo povlačiti. Nećemo se predati. Nećemo otići. Naši vojnici će se i dalje boriti protiv terorista tamo gde je potrebno", rekao je premijer Babiš na konferenciji o bezbednosti Češke.

 

Izvor: Beta

Foto: Vlada Češke