Vlada Kosova saopštila je 7. novembra da nema nameru da povuče odluku o uvođenju takse od 10% na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci je potvrdio da je več počela primena te odluke. Srbija i BiH su oštro reagovale na odluku Prištine ističući da je u suprotnosti sa principima trgovine unutar Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA). Srpski ministar spoljnih poslova smatra da je uvođenje takse poruka Prištine EU da Kosovu mora da odobri viznu liberalizaciju.

 

Portparolka vlade Donjeta Gaši je rekla da je Vlada Kosova ovlašćena da donosi takve odluke i da su slične odluke donele i druge zemlje članice CEFTA.

 

Staviljeci je za prištinske medije kazao da je kosovska carina započela primenu odluke kosovske vlade o uvođenju takse od 10% na robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

"Da, počela je primena", kazao je Staviljeci za portal gazetaexpress.com.

 

Protiv odluke Vlade Kosova 6. novembra su reagovali iz Evropske unije ocenjujući da je u suprotnosti s međunarodnim sporazumom o slobodnoj trgovini CEFTA i zatražili da se ta odluka poništi.

 

Kosovo primenjuje carinske i necarinske barijere u trgovini sa Srbijom

 

Vlada Kosova poslednjih nekoliko godina je u više navrata donosila mere kojima su stvarane carinske i nacarinske barijere u trgovini sa Srbijom, čime je kršila CEFTA sporazum.

 

Srbija, kako tvrde u Ministarstvu trgovine, nije primenjivala necarinske barijere u trgovini sa Kosovom i Metohijom, a postoje konkretni slučajevi kada su zaustavljene određene isporuke zbog neposedovanja statusno neutralnih, odnosno usaglašenih dokumenata.

 

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je rekao da očekuje da na tu odluku Prištine reaguje Evopska komisija. On je kazao da se od Komisije očekuje odgovor da li CEFTA i dalje postoji i u kom sastavu.

 

Trenutno su na snazi necarinske barijere koje je uvelo Kosovo za dva proizvoda iz Srbije - brašno i građevinske blokove.

 

Kosovo je u julu 2018. uvelo carinu od 30% za kukuruz, voće i povrće, koja je pod pritiskom EU ukinuta.

 

Dačić: Uvođenje carine Kosova na robu iz Srbije i BIH je pritisak na EU

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je 7. novembra da su carine koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH prištinska poruka EU da Kosovu mora da odobri viznu liberalizaciju.

 

"Nemamo šta da preduzimamo. To je manir kako Priština funkcioniše", rekao je Dačić na pitanje novinara da li su mere vlade u Prištini uvod u trgovinski rat.

 

Prema njegovim rečima, odluka Prištine je u suprotnosti sa CEFTA, Berlinskim procesom i ideji o zajedničkom ekonomskom prostoru na Zapadnom Balkanu koju je izneo evropski komesar za proširenje Johanes Han, i radi se o reakciji jer "Prištini ne ide dobro".

 

"Ovo je van svake logike. Sad čekamo reakciju EU. Znate da je trebalo da bude nastavljen dijalog, ali kako kad imate ovakve akte dan ili dva pre dijaloga", rekao je srpski ministar.

 

Dačić je rekao i da Srbija nema ništa protiv vizne liberalizacije za Kosovo jer se radi o "građanima Srbije".

 

Šarović: Odluka o povećanju takse na proizvode iz BiH ne može se tolerisati

 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da odluka Kosova o povećanju takse na 10% na sve proizvode uvezene iz BiH predstavlja presedan i ne može se tolerisati.

 

Šarović je za portal Klix.ba naveo da je odluka Vlade Kosova u potpunosti suprotna osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA i nema utemeljenja.

 

"Iako nemamo sve detalje odluke Vlade u Prištini, mi smo kao Ministarstvo dobili pisanu odluku. Zaista ocenjujemo da se radi o odluci bez presedana kada je reč o regionalnom CEFTA sporazumu", kazao je on.

 

Prema njegovim rečima, taksa od 10% na sve proizvode iz BiH direktno udara u temlje osnovnih principa slobodne trgovine u okviru CEFTA strana.

 

"Kosovo samo sebe izoluje iz te zajednice. Mi ćemo tražiti hitnu reakciju CEFTA sekretarijata i drugih nadležnih tela koja se bave pitanjima barijera u okviru CEFTA strane", kazao je Šarović.

 

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o potezu Prištine je obavijestilo Evropsku komisiju, a Šarović je najavio da će biti preispitano prisustvo delegacije BiH na narednom CEFTA sastanku.

 

"Svakako da ćemo preispitati učešće BiH na narednom ministarskom CEFTA sastanku u Prištini koji se treba održati za mesec dana. Ovakva mera je za nas potpuno neprihvatljiva i mislim da ovo nije prvi put da kosovske institucije istrčavaju i krše CEFTA", dodao je Šarović.

 

Šarović je još naglasio da Kosovo ne obaveštava druge zemlje kada poduzima ovakve mere, iako bi trebalo obaviti konsultacije s drugom stranom.

 

"Oni to izbegavaju. To je jedna vrsta neodgovornog ponašanja jedne strane u okviru zone slobodne trgovine. Oni su ovom merom ozbiljno uzdrmali osnovne principe i neophodna je hitna reakcija, ne samo kroz izjave, već i preduzimanjem mera prema Kosovu", ocenio je on.

 

Prema njegovim rečima, takvo ponašanje ne moće se tolerisati, a EU, kao autoritet, "ima u ovom trenutku najveće šanse da dozove Kosovare da se vrate u okvire CEFTA".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta