Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski pobegao je u Mađarsku preko Crne Gore i Srbije, piše  podgorička štampa. Gruevski je u Crnu Goru ušao iz Albanije sa makedonskom ličnom kartom, u vozilu sa mađarskim diplomatskim tablicama, a u diplomatskom vozilu i u pratnji mađarskih diplomata je i napustio Crnu Goru i preko Srbije otputovao u Budimpeštu, objavili su mediji.Crnogorska policija je u šturom saopštenju potvrdila da je Gruevski 11. novembra otputovao u Mađarsku preko Crne Gore, ali nije navela koje je granične prelaze koriistio za ulazak i izlazak iz zemlje.

 

Građanima Makedonije nisu potrebni pasoši za ulazak u Crnu Goru, a za Gruevskim u tom trenutku, kako je saopštila policija, nije bila raspisana poternica. Makedonija je u međuvremenu raspisala poternicu za Gruevskim.

 

Podgoričke Vijesti objavile su 16. novembra da je on u Crnu Goru ušao 11. novembra u 19.19 preko graničnog prelaza Božaj, a u 22.16 istog dana izašao je iz te zemlje na graničnom prelazu Dobrakovo, sa Srbijom.

 

Iako je mađarska vlada zvanično negirala da je na bilo koji način pomogla Gruevskom da napusti Makedoniju,  albanska policija saopštila je da se on prilikom izlaska iz Albanije nalazio u diplomatskom automobilu mađarske ambasade u Tirani.

 

Podgorički mediji precizirali su da su sa Gruevskim kad je ulazio u Crnu Goru bili nosioci mađarskih diplomatskih pasoša Antal Kulsar i Čaba Varsalvai, a prilikom ulaska u Srbiju zamenik mađarskog ambasadora u Crnoj Gori Zoltan Jozef Časar i konzul Čaba Feleđhazi.

 

U saopštenju policije Albanije nije navedeno preko kojeg je graničnog prelaza Gruevski ušao u Albaniju, a albanski mediji su javili da je pregledom sistema TIMS ustanovljeno da on iz Makedonije nije došao preko zvaničnog prelaza što ostavlja mogućnost da je ušao ilegalno.

 

Gruevski, kome je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa" za 600.000 evra dok je bio premijer.

 

Gruevski se suočava i sa optužbama za ilegalno prisluškivanje političkih protivnika, izbornu krađu, zlouptrebu vlasti i korupciju. Bivši premijer je sve optužbe odbacio kao politički motivisane.

 

Na Fejsbuku je Gruevski u utorak 13. novembra napisao da je "poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život" i da se nalazi u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil što je Mađarska potom i potvrdila.

 

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, Gergelj Guljaš rekao je 15. novembra novinarima da "mađarske državne vlasti nemaju ništa sa tim kako je (Gruevski) napustio teritoriju svoje zemlje".

 

Jedan neimenovani mađarski zvaničnik rekao je kasnije istog dana da mađarska vlada ne želi da komentariše informaciju koju je objavila albanska policija.

 

Gruevski i orban u prošlosti nisu krili političku bliskost. Orban je 2017. godine javno podržao Gruevskog i njegovu desničarsku VMRO-DPMNE u kampanji za lokalne izbore, a kasnije je podržavao i protivljenje te partije Sporazumu iz Prespe, kojim Makedonija i Grčka nameravaju da reše dugogodišnji spor oko imena.

 

Takođe, i Orban i Gruevski optužili su američkog milionera i filantropa Džordža Soroša da podstiče ilegalne migracije.

 

Orbanova vladajuća partija Fides saopštila je 14. novembra da je Gruevski "žrtva progona i pretnji od strane levičarske vlade, koja sasvim izvesno uživa podršku Džordža Soroša".

 

Istog dana, makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je Mađarsku da "poštuje međunarodnu praksu, međunarodno pravo" i da ne pruža "utočište kriminalcu".

 

I mađarske opozicione stranke su pozvale vladu da uhapsi i hitno izruči Gruevskog.

 

Nacionalistička stranka Jobik i levičarske stranke Dijalog i Demokratska koalicija su ocenile da Gruevskom treba uskratiti azil i izručiti ga Makedoniji, da je u pitanju "skandal bez presedana" i da je Gruevskom "mesto iza rešetaka".

 

Demokratska koalicija upozorila je vlasti u Budimpešti da ne pružaju zaštitu Gruevskom jer se "korumpiranim kriminalcima koji potkradaju sopstveni narod azil obično odobrava u najgorima diktaturama na istoku i u banana republikama, a ne u Evopskoj uniji".

 

Iz kabineta premijera Orbana saopšteno je da će nadležne službe sprovesti proceduru za azil u skladu s mađarskim i međunarodnim pravom, da je Mađarska u međunarodnim odnosima partner sadašnje vlade u Skoplju i da ne namerava da se meša u njena unutrašnja pitanja.

 

Izvor: EURACTIV.rs, agencije

Foto: Beta/AP