Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO dali su 5. decembra u Briselu zeleno svetlo za aktiviranje Akcionog plana NATO za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu. Za ispunjavanje obaveza iz Akcionog plana najviše će biti zaduženi Savet ministara BiH, a posebno Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je za NATO najvažnija bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana, da je BiH dala vredan doprinos operacijama NATO i da u potpunosti podržava njen put ka evroatlantskim integracijama.Akcioni plan za članstvo (MAP) predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija, namenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO. Prema MAP-u, zemlja koja želi da postane članica priprema svoj Godišnji nacionalni program (ANP), koji predstavlja NATO.

 

Na kraju godišnjeg ciklusa ministri spoljnih poslova i odbrane prezentuju rezultate reformskog programa i buduće aktivnosti pred Savetom NATO, koji zatim procenjuje pojedinačan napredak u pripremama za članstvo.

 

Pripreme i reforme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, bezbednosnu, kao i pravna pitanja.

 

Predsedništvo Bosne i Hercegovine je 10. juna 2009. usvojilo zaključak o upućivanju formalnog zahteva BiH za Akcioni plan za članstvo, a zahtev je službeno uručen 2. oktobra 2009. godine u mandatu članova Predsedništva BiH - Nebojše Radmanovića, Harisa Silajdžića i Željka Komšića.

 

"Još jednom smo potvrdili našu predanost vrednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji deli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO-a, što je od strateške važnosti za BiH", napisao je Radmanović u pismu 2009. godine.

 

Radmanović je tada izabran u Predsedništvo kao kandidat Saveza nezavisih socijaldemokrata (SNSD), čiji je lider Milorad Dodik.

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je 4. decembra da će on slediti odluku Narodne skupštine RS, koja je ranije izglasala rezoluciju o vojnoj neutralnosti BiH. Dodik je potvrdio da je RS ranije razmatrala mogućnost ulaska u NATO, ali je rekao da su se od tada promenile geostrateške okolnosti u svetu.

 

Hrvatski član Predsedništva Komšić pozdravio je izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o potrebi aktivacije MAP za BiH.

 

Komšić je saglasan sa Stoltenbergom u pogledu prihvatanja ponude koju je NATO uputio Bosni i Hercegovini, saopšteno je 5. decembra iz Predsedništva BiH.

 

Komšić je podsetio na Strategiju spoljne politike BiH, koju je Predsedništvo BiH usvojilo u martu ove godine, prema kojoj nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija BiH, pri čemu će prioritetne aktivnosti biti prvenstveno usmerene ka aktivaciji i sprovođenju MAP-a.

 

"U tom smislu, strateške odluke Predsedništva BiH predstavljaju jedini kredibilan i obavezujući dokument na osnovu kojih se može dalje postupati u procesu NATO integracija", navodi se u saopštenju.

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je 3. decembra na konferenciji za novinare u Briselu da je MAP važan instrument koji može pomoći BiH da sprovede političke, ekonomske i odbrambene reforme neophodne za članstvo.

 

"Sada je na BiH da odluči da prihvati tu ponudu", rekao je Stoltenberg.

 

Izvor: Beta

Foto: NATO